Home

Achtergrond 11 reacties

Rabo leeft op roze wolk

Rabobank verwacht een omslag in de mesterij. Niet meer, maar beter?

Over tien jaar vindt de helft van de Nederlandse productie van varkensvlees plaats in het welzijnplussegment, verwacht topman Wim Thus van Rabobank. Daarmee schrijft hij de huidige mesterij zo ongeveer af. Want hij accepteert voor de helft van de mestplaatsen een hogere kostprijs, en dat deze bedrijven afvallen als aanbieder voor de bulkmarkt. Opvallend, want Thus benadrukte altijd het belang van de scherpe kostprijs.

Gaat de sector met hem mee? Ik betwijfel het. Zeker, het welzijnssegment zal groeien. Of het meer wordt dan een niche, is maar zeer de vraag. Thus gokt op drukken van de kostprijs door groenfinanciering mogelijk te maken. En natuurlijk is het leuk als de rente 1 à 2 procent lager uitvalt. Dat is echter bij €500 gefinancierd per vleesvarkensplaats €10 per plaats per jaar of krap 4 cent per kilo vlees. De extra productiekosten zijn hoger. Ook is het maar de vraag of de overheid de varkenshouderij structureel wil subsidiëren met €30 miljoen per jaar (3 miljoen plaatsen × €10 per plaats).

Een nog grotere vraag is of de varkenshouders het zelf wel willen. Bij de nog resterende ondernemers zit het drukken van de kostprijs zo ongeveer in de genen. Ze zagen om zich heen de bedrijven met een te hoge kostprijs stoppen. Daarbovenop trokken ze lering uit de vele projecten rond niches. Nagenoeg alle vleesconcepten voor de retail mislukten na opschalen van de productie. Denk aan het drama van de scharrelvarkens, waar de contracten voor de helft van de bedrijven enkele jaren geleden zijn afgekocht. Veel ondernemers zijn daarna, gedwongen door hogere gebouwkosten, gestopt. Alleen Milieukeur lijkt door te zetten. Niet omdat het vlees een andere (bij)smaak heeft, maar omdat het grotendeels bij de keurslagers in de vitrine belandt en niet bij de retailers.

Al met al doet Thus een gewaagde uitspraak. Niet meer, maar beter? Het verleden leert dat degene die het alleen maar beter deed er niet meer is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Spijtig word in dit artikel niet een andere lijn meegtrokken.
  Deze van :
  Hoe meer de producent op kosten dient te drukken hoe meer de verkoopsprijzen worden gedrukt door de retrail.
  Het is zoals geschereven in het artikel maar eens anders gezegd een wedren tussen de producenten op leven of dood aan het worden blijkens een wedren waar alles draait om de productiekost.
  Enig besluit de varkenssector is bezig zichzelf aan het vernietigen als je deze waarheid erbij betrekt .
  Is het niet tijd om daarmee te stoppen en in plaats van kostprijzen aan nodige marges te gaan denken ?

 • no-profile-image

  Han

  De uitspraak van Thus kunnen we op 2 manieren lezen.
  1. 50 % van de huidige productie is welzijnsplussegment productie. De andere 50 % is de prijsvechtende bulk.
  2. 50 % van de huidige productie is welzijnsplussegment en de rest is uit de markt geconcureerd of mag niet meer geproduceerd worden.
  Als punt 1 klopt hebben we een markt gemaakt voor niche die niet onbelangrijk is. Klopt nummer 2 dan is de helft van de varkenshouderij verdwenen.
  Zou de wens van de heer Thus de moeder van de gedachte zijn?? Rabo ziet misschien meer mogelijkheden in bulk productie financiering in bv Brazilie dan in Nederland!

 • no-profile-image

  Hans

  Han, dan moet de naam RABO eerst veranderen, Rabo betekend namelijk staart of achterwerk (vooral breed vrouwelijk achterwerk), maar ook vaak de korte achternaam Daarom heeft de RABO in brasil haar naam veranderd in RAIBO bank

 • no-profile-image

  Han

  Hans hoe we lokaal de Rabo noemen, mijn idee is dat de Rabo in Nederland staat voor Ruim Alle Boeren Op. Uit betrouwbare bron heb ik begepen dat Rabo een organisatie optuigt om landerijen op te kopen en te beheren voor beleggers in o.a. Zuid Amerika. Hier zit naar mijn gevoel geen Nederlandse boer of tuinder op te wachten. Misschien zit ook het klimaat er niet op te wachten, voor de Rabo directie maakt dit niet uit; GELD is het enige wat telt. Rabo pretendeert ten dienste te staan van haar leden. Blijkbaar alleen voor dat deel dat geld OVER heeft.

 • no-profile-image

  een leek

  kijk naar agri poort in de w.meer
  een rabo lease projekt
  tomaat en paprika teelt en energie
  rabo is concurent van zijn eigen klant geworden
  mag u raden wie het eerst moet stoppen

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Met de uitspraak dat wie het beter deed er niet meer is denk ik dat dat het zelfde is als het zeggen dat wanneer je overleven wil meer moet. Over een aantal jaren zal Robert schrijven het verleden leert wie (vul maar in wat je maar kunt bedenken) deed leeft niet meer.

 • no-profile-image

  Tom

  De vraag is, heeft de RABO nog een visie waar je iets mee kunt! Nederland heeft zich op een eiland geplaatst. Denken dat je het heel goed doet in Europa! Maar de kostprijs is hier het grote probleem. Die wordt veroorzaakt door een stelletje zich voor milieuactievitsen uitgevend, en een stelletjes meelopers. Niet dat milieu niet belamgrijk is, maar ze misbruiken het om al wat werkt op teruimen. Ze willen alleen maar natuur wat zakken vol geld verslint. De boeren worden strategisch de nek om gedraait! Helaas is het niet anders, je maakt het alle dagen mee! De overheid zal hard in moeten grijpen om de economie en de land en tuinbouw voor de ondergang te vrijwaren. Het zijn net de ondernemers die het inmens zwaar hebben in deze crisis, veroorzaakt door de banken en geldverslinders voor onzin!!!! Dit moet snel veranderen!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Afgelopen nacht betichte mij een Belgisch Boerinneke op mijn slingergedrag, gelukkig ben ik niet de enigste. Meneer Wim Thus heeft er ook al last van!!!... Verstandig opgemerkt meneer Robert Bodde, ik dank u voor uw opmerkzaamheid. De wereld verandert snel !!!... Kunnen wij het nog wel bijhouden ???

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Alle lezers een goed en gelukkig nieuwjaar toegewenst!!!... Han uw laatste reactie maakt duidelijk hoe Multinationaal de Rabobank denkt en werkt, dit komt overeen met de filosofie van FC melkpoeder!!!... Wij begrijpen dat de agrarische sector van NL daar weinig mee opschiet!!!... Dhr. Robert Bodde sluit ook zijn visie met de opmerking dat; ''Het verleden leert dat degene die het alleen maar beter deed er niet meer is''. !!!... Economisch en financieel zitten wij in zeer woelige tijden, daar mogen wij gerust diep over nadenken!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Arjan Hop

  Geachte heer Bodde,

  De boeren die gestopt zijn omdat de kostprijs te hoog werd zijn juist de slimme boeren, zij hoeven geen 80 uur in de week meer te werken voor een hongerloontje ! Er is een grote omslag nodig om je te richten op het verkrijgen van betere prijzen ipv alleen maar te blijven besparen.
  Consumenten willen graag meer betalen voor melk en vlees, boeren zijn alleen zo stom dat ze alles voor niks weggeven.

  Denk ook dat het voor jullie aantal abonnees beter is dat er in de toekomst veel kleine bedrijven zijn ipv nog een paar honderd staatsbedrijven.

 • no-profile-image

  Han

  Geachte mede debater aller eerst De Beste Wensen voor 2010.
  Op onderstaande link de uitleg van de situatie binnen het financiele systeem door een Bijbels voorbeeld. In die tijd de eerste financiele miskleun en de mensheid heeft niets geleerd in al de opvolgende eeuwen.
  <>

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.