Home

Achtergrond 1 reactie

'Q-status chitwoodi opheffen'

De quarantainestatus van het wortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi moet worden opgeheven.

Het aaltje is niet meer te verwijderen uit Nederland. Dat geldt ook voor veel andere landen in de EU.

Daarom vinden Nederlandse pootgoedhandelshuizen dat het aaltje zijn quarantainestatus moet verliezen. Meloidogyne chitwoodi heeft de quarantainestatus sinds mei 1998. Wanneer een aaltje wordt gevonden in een grondmonster worden maatregelen opgelegd. Dat leidt tot grote financiële schade.

We raken het aaltje niet meer kwijt, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico. "Dat geldt net zo goed voor veel andere landen. Daarom past de quarantainestatus niet langer. Die status betekent dat je door bestrijdingsmaatregelen van het organisme af kunt komen. Dat lukt niet meer in Nederland en ook niet in veel andere landen. De maatregelen die horen bij de quarantainestatus zijn te streng voor chitwoodi."

Vrijwillig onderzoek

Volgens Van Hoogen wordt veel vrijwillig onderzoek gedaan naar chitwoodi. "We controleren al ons uitgangsmateriaal. Als chitwoodi wordt geconstateerd worden de aardappelen niet als pootgoed verkocht. De telers krijgen wel de poolprijs uitbetaald. We beraden ons samen met LTO over deze systematiek."

Financieel manager Jan Hoogenboom van handelshuis HZPC vindt dat chitwoodi een serieus probleem is geworden. "Het is voor de hele sector van groot belang dat we controleren op het aaltje. Al het pootgoed dat we uitplanten in Nederland wordt onderzocht om verspreiding te voorkomen."

Rond een besmet perceel wordt een cirkel getrokken. Daar moet verplicht worden onderzocht. Hoogenboom: "Zo kun je een olievlekwerking krijgen. Als chitwoodi wordt gevonden heb je een grote schadepost."

Het resistent maken van aardappelen tegen chitwoodi duurt lang, zegt Hoogenboom. "Er is een beperkte hoeveelheid kruisingsmateriaal met een resistentie tegen chitwoodi. Om dat helemaal op te kruisen tot een nieuw resistent ras kost veel tijd."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cato.

    Ik vindt het een goede zaak dat Q-Statussen van een aantal ziekten tegen het daglicht worden gehouden. Ik heb begrepen dat het Am-beleid in Nederland ook ter discussie wordt gesteld. Problemen die de sector veel schade opleveren. Ik wil dan ook de Q-status van bruinrot en ringrot ter discussie willen stellen. Landelijk een beheersbaar probleem, maar elk jaar incidenteel een grote strop voor een enkel bedrijf met een lichte besmetting met discutabele oorzaak. Onwaarschijnlijke zware protocollen, voor een ziekte, waarin de sector aantoont deze goed onder controle te hebben. Een aanpassing van het beleid zou hier zeer zeker op zijn plaats zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.