Home

Achtergrond 23 reacties

PvdD wil proef jachtvrije zone bij Het Loo

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er op de kroondomeinen rond paleis Het Loo bij Apeldoorn een proef komt met een jachtvrije zone.

Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) legde dit verzoek woensdag neer bij minister Gerda Verburg (LNV).

Thieme wil een proef met een jachtvrije zone in het kroondomein met onafhankelijk onderzoek naar het effect ervan. Het gebied is 10.000 hectare groot en omrasterd en volgens Thieme kan daar worden aangetoond dat er een natuurlijk evenwicht kan worden bereikt zonder te jagen.

De jacht op wilde zwijnen op de Veluwe zorgde de afgelopen jaren herhaaldelijk voor heftige discussies. In 2008 werden meer dan 3000 zwijnen gedood. Het gebied is officieel maar berekend op ongeveer achthonderd wilde zwijnen. Dieren die elders voedsel zoeken, veroorzaken schade en overlast in de omgeving en belandden soms op de openbare weg. Volgens dierenorganisaties biedt de Veluwe echter genoeg leefruimte voor duizenden zwijnen.

Behalve voor zwijnen vroeg de PvdD ook aandacht voor de muskusrat. Thieme onderschrijft dat er onderzoek moet worden gedaan naar de beste manier om het dier te bestrijden. Maar ze vindt het onnodig dat elk jaar 35 miljoen euro wordt uitgegeven om ratten te vangen terwijl dat volgens haar ook nog eens op een manier gebeurt die ,,inhumaan en ineffectief'' is. Eerder pleitte Thieme er al voor te stoppen met het bejagen van deze dieren, omdat afschieten er juist voor zou zorgen dat ratten zich in groten getale blijven voortplanten.

Het geld dat nu elk jaar wordt uitgetrokken voor veehouders die luchtwassers aanbrengen in hun stallen, wil Thieme anders gebruiken. De luchtwassers, apparaten die de lucht uit het bedrijf zuiveren voordat die naar buiten gaat, zijn volgens haar een schijnoplossing die er ook nog eens voor zorgt dat ,,alleen nog maar meer dieren binnen worden gehouden en nooit meer in de buitenlucht komen''. ,,Die apparaten zijn bovendien energieverslindend in een tijd dat iedereen aan de spaarlamp en de ledlamp moet'', constateert Thieme. De 19 miljoen euro wil zij liever gebruiken voor innovaties om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in hun voedselpakket gebruiken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mientje

  Stoppen met jagen is altijd zinvol. Er is geen proef nodig om te beseffen dat het doodschieten van dieren nooit goed kan zijn voor de populatie van welk dier dan ook. Want dood is dood!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk Country Cow: stoppen met druk- en drijfjachten en alleen nog beheersmatig afschot in die kroondomeinen! De muskusrat is overigens absoluut geen gevaar voor ons lage landsdeel. Dat is bakerpraat van de Waterschappen en heeft alleen te maken met het ondergraven en invallen van slootkanten en watergangtaluds. Muskusratten graven helemaal niet in dijken maar in oeverkanten en bouwen verder winterhutten in moerasterreinen! Het zijn geen ratten maar beverachtige knaagdieren die planten eten. Er is nog nooit een dijk doorgebroken als gevolg van graverij door een 'waterkonijn'! En inderdaad: het vee minder op stal maar in de wei en per direct stoppen met sojaschroot als veevoer. En geef daar dan maar aanmoedingingspremies voor!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit forum gaat over het voorstel van Marianne Thieme om een proef te nemen met het niet bejagen van zwijnen in het Kroondomein Het Loo in een omrasterd gebied van 10.000 ha. Graag zinvolle reacties daarover.

 • no-profile-image

  echt anti

  Nu de prins opnieuw langs het potje gaat piesen met zijn jongste grondaankoop, moet het helemaal duidelijk zijn dat rond het Loo de jacht totaal verboden wordt. Dit kan toch niet meer. De genen van Opa B. gieren ook bij deze prins door zijn aderen. Dit kan toch niet meer in deze tijd.

 • no-profile-image

  normaal inkomen voor iedereen

  Maar wanneer gaat die pvdd nu eindelijk eens zorgen dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen ( in Nederland) ?? Zodat de EU toeslagrechten er af kunnen, en ook nog zorgen dat alle beestjes een goed leven hebben volgens pvdd normen ?? Volgens mij zorgt Thieme heel goed voor haarzelf en niks anders

 • no-profile-image

  antiht

  Hoe goed dit voorstel ook mag zijn, ik denk dat het CDA (met de C van Corrupt) hieraan niet gaat meewerken. De Prins kan nu vanuit zijn zetel met het beheerinstrument (lees jachtgeweer) zo de wildmesterij aldaar gaan beheren. Anders moet hij zo ver weg. Elke week naar Wales, om herten te schieten, is ook vermoeiend. Thieme heeft het weer goed voor, maar onze regering is te corrupt voor alternatieve oplossingen en daar worden ecologische processen de dupe van. Want in het land der blinden is Balkenende koning.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel Spotvogel en Anti Jacht en wie zag ik hier aan het eind van de Oranjeweg en binnen de wildrasters van de Koninklijke Wildknallerijen vanmiddag ineens een oude jachtopzienerswoning binnengaan? Dat willen jullie vast wel weten, maar ik zeg het eventjes maar niet. Twee kilometer verderop reed mij ineens een bestelbusje van Poelier Ruig uit Oostzaan tegemoet. Mijn dag was weer gemaakt!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  anti jacht je hebt in zoverre gelijk dat ik met mijn Nederlands niet tot de beste behoor, maar dat wist ik allang. Voor mij nog geen reden om net als jij aan de fles te zitten en als dronken idioot door te gaan.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Herkauwer, wil je dat nooit meer doen? Ik stond na Pauw en Witteman net op punt om naar bed te gaan maar zag jouw voorzet in het nieuwe forum op mijn pc en heb meteen mijn Mijdrechts vriendinnenwandelclubje gebeld. En jawel hoor. Eind vorig jaar wandelden wij van Vaassen naar Vierhouten en toen hebben wij daar waar jij zegt de oud-Mijdrechter dierenruimer Dick "Duke" gezien. "Hé, hij hier", riep mijn vriendin Cobi uit. "Nou lekker volk hoor binnen de rasters van hare majesteit!"Grappig dat jij hem ook al ontdekt hebt. Maar ja, jij komt dan ook overal. Létterlijk!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  anti jacht waarom zullen we met 95 % van jullie bevolking bezig houden? hebben wel wat beters te doen dan met bezopen mensen bezig te zijn

 • no-profile-image

  in de ban

  Echt anti, waar het hart van vol is loopt de mond blijkbaar van over. Niemand rept over drank, alleen jij. En wat afdwalen van het onderwerp betreft kan ik normaal inkomen niks kwalijk nemen. Ik las bijdrages van je (als je tenminste dezelfde anti-jacht bent) waarbij de betiteling bezopen nog een compliment zou zijn.

 • no-profile-image

  anti

  Het ziet er naar uit dat de dikke SUV wagens de stal in kunnen. De minister lijkt om. Het was ook niet meer te handhaven. We moeten echter blijven protesteren tegen elke vorm van jacht, lees openbare dierenmoord. Ook onze prins moet nu toch gaan begrijpen dat hij niet meer bezig kan zijn met deze moorddadige hobby. Advies aan de jagende prinsen: verkoop die jachtgeweren en stort de opbrengst in de kas van een natuur-organisatie die zich keert tegn jacht: DE FAUNABESCHERMING.

 • no-profile-image

  echt

  @vrijgezel: ik denk dat je nog lang vrijgezel zult blijven. Leer eerst een fatsoenlijke zin formuleren. Of zit jij ook al aan de fles??? Maar daar gaat het hier in dit forum niet over. Het gaat om een zeer belangrijke proef. Deze houdt uiteindelijk het EINDE VAN DE MOORDLUSTIGE JACHT IN NEDERLAND in. Als dat zover is, pak ik ook een flinke borrel. Juist, ik proost dan op de Prins, omdat ook hij is uitgejaagd!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Anti Jacht, ik zie dat jij jezelf in een Drukjacht met benevelde geesten bevindt. Dat is jammer, want het kost veel ruimte in dit forum en levert alleen natte winden en losse flodders op waar een beschaafd mens braakneigingen van krijgt. Nou ja: raak maar niet 'In De Ban' van een 'Normaal Inkomen' voor een 'Goedkoop Scorende Melkveehouder' die bovendien 'Vrijgezel' is en van de 'Prins geen kwaad wil weten!' Als die laatste zich nu eens zou beperken tot het erg diep staren in een royaal glas Oranjebitterzoetextract, dan lost dit probleem zich wellicht ook nog soepel op.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach kom nou Anti Jacht. Balkie is aangeschoten wild, dat ziet toch iedereen. Een mankende pinguin die niet eens weet wat Plezierjacht is! Hij hielp hobbyjagers in het faunabeheerderszadel en als dank geven zij hem het genadeschot NIET! Een flauwere versie van het Gereformeerde Poldermodel Artikel 31 Vrijgemaakt is welhaast niet denkbaar. Ik ben hier nu in het domein van één van de beruchtste vrindjes van wijlen de geziekenfondsbrilde oud troonpretendent van het herroverde Indonesië. Namelijk de havenbaron naar wie een HEEL museum vernoemd is. Zij het dan slechts HALF. Daaraan herkent men immers het KAF! Ik kwam vanmiddag nog op surveillance langs Hinderstein. Zag er ook al dood als een graf uit. Juvenalis 2 zei me: "Zij die voor hun genoegen dieren killen, leiden levens waarin nimmer dames gillen." Jouw prostaatdyagnose klopt dus helemaal. Chapeau!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niet te snel euforisch worden Anti Jacht. Het gaat nog maar om een proef. Er zou eindelijk eens serieus werk gemaakt moeten worden van jagers die rasters kapot knippen om de zwijnen in diskrediet te brengen (analoog aan het vossen uitzetten op Vlieland), en daarbij levensgevaarlijke toestanden veroorzaken op onze autowegen. Zoals op de A1, A28 en A50! En natuurlijk ook op de andere opnebare wegen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Anti Jacht, ooit kende ik Jan de Vries (Van Bredero Beton en de parlementaire schandalen) die zich per privé helikopter naar zijn Schotse eiland liet overvliegen om daar (bepaald niet halal) Edelherten op primitieve wijze te gaan slachten. Wijlen de opa van onze toekomstige koning was daar vaak eregast. Dit moet allemaal maar meegenomen worden in die Loo-soesa, want anders blijft het de Wet van Behoud van Ellende!

 • no-profile-image

  anti

  Een geweldig initiatief van de PVDD. Laat de regering nu maar haar ware gezicht zien. Kiest de regering voor een fatsoenlijk denkbeeld of krijgen de schietzieke figuren toch nog hun kans. In ons land is men op zoek naar alternatieven voor de moordzuchtige jacht. Het ganzenproject in Friesland met de honden is nu al een klinkend succes. Laten we hier ook een ander weg inslaan. Laat die dure heren en dames rond het Loo maar eens kleur bekennen en nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen niet boycotten. Marianne: goed gedaan, ga zo door en verzet je tegen de meest moordzuchtige hobby in ons land: jagen!

 • no-profile-image

  echt anti

  @Normaal inkomen:
  1. Op de 1e plaats gaat het hier over een jachtvrije zone en niet over onkomen. ik kan de link niet leggen en U waarschijnlijk ook niet. (Toch teveel gezopen????)
  2. Dit voorstel/besluit heeft niets te maken met EU regels (misschien toch teveel gezopen???)
  3. Als ik Thieme was, zou ik ook voor mezelf zorgen, maar dat neemt niet weg dat zij ook aan anderen en aan dieren denkt, die anders voor de lol worden afgeknald, misschien nog wel door de troonopvolger. (waarschijnlijk is dit niet uw avondje, door de drank.....)
  4. Indien U van mening bent een tekort aan inkomen te hebben, wat is hiervan dan de oorzaak???? Juist teveel gezopen en dit al jaren!!!

 • no-profile-image

  echt anti

  Ik concludeer dat ik raak heb geschoten. Okee "in de ban van", je ergert je. Was ook de bedoeling. Hoe meer ergernis mijn stukjes opwekken bij pro jacht figuren (lees natuurmisdadigers) hoe fijner ik dat vind. Word ik helemaal heppie van. Dus "normaal inkomen"....kom maar op of heb je de fles nog aan de mond?????????? Geen jacht meer, dat is het doel. Dit vindt 95% van onze bevolking.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Pffff, Thieme doet voorkomen alsof er een onafhankelijk onderzoek plaats zou vinden, maar geef aan de de uitkomst van tevoren vast staat. Citaat uit het artikel;
  "een proef met een jachtvrije zone in het kroondomein met onafhankelijk onderzoek naar het effect ervan.......... volgens Thieme kan daar worden aangetoond dat er een natuurlijk evenwicht kan worden bereikt zonder te jagen."
  Thieme lalt maar wat om goedkoop te scoren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad hoog tijd dat er iets structureels gedaan wordt aan de misstanden op HET LOO en in de KONINKLIJKE WILDMESTERIJEN. Wat ik daar sinds 1964 heb mogen meemaken tart werkelijk alles. Daar komen herten, reeën, zwijnen en zelfs jachtopzieners op tableau! Muskusratten zitten er niet voor zover ik weet. Wél erg veel SUVratten. Een viraal verworden knagende mutant die onze civilisatie aanvreet. Weinig Koninklijk, naar mijn gevoelen!

 • no-profile-image

  country cow

  Misschien de moeite waard om zo,n gebied te laten "rusten".
  Wat de muskusrat betreft, we wonen niet allemaal op de Veluwe, het gros van Nederland woont beneden NAP, dus om dan maar niets aan de muskusrat te doen?
  Wat de luchtwassers betreft, gewoon ecologische landbouw stimuleren waarbij de koeien buiten lopen, er geen soja meer gevoerd wordt, maar ook de boeren een eerlijke melkprijs ontvangen omdat het kostenplaatje iets hoger wordt.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.