Home

Achtergrond 7 reacties

PvdA wil herbezinning op intensieve veehouderij

De PvdA wil een "fundamentele herbezinning’’ op de intensieve veehouderij.

Kamerlid Harm Evert Waalkens heeft minister Verburg daar vandaag om gevraagd in het debat over de LNV-begroting.

Waalkens wil dat de minister een "scan" maakt van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse intensieve veehouderij. Hij gaat er van uit dat de sector zeer kwetsbaar is uit oogpunt van milieu, klimaat en dierenwelzijn.

Waalkens constateerde de varkenshouderij afhankelijk is van de jaarlijkse export van 9 miljoen biggen en de kalverhouderij van de import van 600.000 nuchtere kalveren.

De fracties van SP, GroenLinks, SP, en PvdD grepen het begrotingsdebat om hun pleidooien voor beëindiging van de "bio-industrie’’ te herhalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zonnesteek????

  Dichtgooien die haven van Rotterdam
  Is vervuilend en ook alleen maar voor de export
  Farizeeer is die Waelkens en die durft zich nog boer te noemen

 • no-profile-image

  Hans

  Ik voorzie in de toekomst een veel kleinere intensieve veehouderij voor Nederland. Eentje die tot doel heeft het afval van de voedings industrie te verwerken en om te zetten in melk, vlees en eieren. Als in de nabije toekomst de marktbescherming er af gaat, en men gaat kijken wat duurzaam is, geloof ik niet meer in het grootschalig importeren van granen en graanvervangers, om die, op de strontstip die Nederland heet, om te zetten in melk, vlees en eieren. De landen waar de granen en graanvervangers vandaan komen, kunnen dat ter plekke goedkoper en vooral duurzamer. Wat blijft zijn de afvalstoffen van de EU voedingsindustrie, die in de toekomst aan de boeren worden aangeboden voor dezelfde prijs die ze anders zouden betalen, als ze deze afvalstoffen moesten storten. Biggen fokken leren ze in het buitenland ook wel en nuchtere kalveren afmesten ook wel. Dat deze situatie nog steeds voortduurd, alle milieubewegingen ten spijt, komt vanwege de marktbescherming, die, hoe je het went of keert alleen maar minder wordt. Haal de maktbescherming weg en je kunt de milieubeweging opdoeken. Het is de industrie en de banken die vanwege het geld wat ze erin gestopt de boel overeind houden, maar deze kunnen zich betrekkelijk makkelijk aanpassen, veel makkelijker dan de Nederlandse intensieve veehouder.

 • no-profile-image

  bert

  de mega stallen naar het buitenland. en red de kleine gezinsbedrijven. dan is de onhaalbare koste die nog gemaakt moeten worden voor 2013 niet meer nodig.

 • no-profile-image

  Han

  Als de varkens en kippenboeren niet meer kunnen beschikken over de Mato Grosso en het gesloopte Amazone oerwoud is er geen vreten voor hun lieve dieren. Dit maakt de sector zeer gevoelig voor politieke beslissingen aan beide zijden van de Oceaan. Waarom doorgaan met de productie als ik er alleen maar Toren hoge problemen zijn?
  Maken we het vlees om er zelf beter van te worden of om de handel en de BV Nederland vet te mesten??

 • no-profile-image

  Folkert

  Als de verkiezingen zijn geweest zien wij Waalkens ( de subsidie boer bij uitstek ) nooit meer terug,jaren geleden op een vergadering in de ,jaarbeurs in Utrecht vertelde Waalkens mij dat het de bedoeling is om van Gelderland een groot natuur gebied te maken,via de reconstructieplannen en de natuurwet geving moet heel dit gebied boer vrij worden,dit is een onmogelijk senario wat waalkens mij schetste,deze rooie ( waalkens) kan zich beter bij de CPN aansluiten. Bovendien genereerd dit gebied ongeveer drie maal de omzet t.o.v Rotterdam.

 • no-profile-image

  koetje

  @ Hans, De echte natuur zoals die nog in het amazonegebied bestaat is vele malen meer waard dan al die nieuwe natuur die men hier aan wil leggen. Laatst nog een reportage gezien over illegale en legale houtkap tbv landbouw en houtindustrie van iemand die beide kanten van de medaille liet zien .Ook moderne slavernij kwam hier nog vaak voor met enorme uitbuiting van deze mensen, alleen maar met als doel om een zo laag mogelijke kostprijs te behalen, ook tegen deze zaken zal steeds meer weerstand komen.Vooral uit het buitenland.

 • no-profile-image

  ZGPVDA'er

  Ik had liever gezien dat hij naar Turkije was vertrokken!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.