Home

Achtergrond

Puzzel natuur compleet met missende schakels

Provincies moeten zich inzetten om zestig ontbrekende schakels in natuurgebieden te verwerven.

Volgens directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten leggen provincies prioriteit bij de verkeerde terreinen. Om de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van natuurgebieden, af te maken, kunnen zij met kleine aantallen hectares grote stappen zetten. De Graeff woensdag: ”Met een beperkte inspanning behalen we dan een groot rendement.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om landbouwgrond die ingeklemd tussen natuur ligt. ”Vaak kan er pas met natuurherstel worden begonnen als die ontbrekende schakels zijn aangekocht. Kijk maar naar het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, waar een landbouwbedrijf midden in het grootste natte heidegebied van Europa veertig jaar lang ervoor heeft gezorgd dat dit gebied enorm is verdroogd.”

Nederland is al ver met de puzzel, vindt De Graeff. ”De provincies kunnen de laatste stukjes leggen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.