Home

Achtergrond 2 reacties

Publiekshelden 2009

VanDrie-topman Henny Swinkels en DCA-baas Kees Maas zijn met afstand de meest populaire mensen onder degenen die op de website van het Agrarisch Dagblad hebben gestemd. Dit blijkt uit de binnengekomen reacties.

Het Agrarisch Dagblad organiseerde dit jaar voor het eerst een publieksstemming, naast de eigen Top-50. Dit leidde tot een flink aantal reacties van lezers. De e-mailadressen van een aantal stemmers doen vermoeden dat hulptroepen zijn gemobiliseerd om Swinkels en Maas aan een hoge plaats op de publiekslijst te helpen, maar dat is op zich geen bezwaar. Blijkbaar hebben Swinkels en ook Maas hun zaakjes in meerdere opzichten goed voor elkaar.

De hoogstgenomineerde publieksheld Henny Swinkels liet dit jaar zonder meer van zich spreken. Namens de VanDrie Group deed hij wat velen in de vleeskalversector voor onmogelijk hadden gehouden. Hij nam het kwakkelende Alpuro over. Financieel gezien is dit niet het grootste kunststukje, wel kan het gevoelig liggen vanuit oogpunt van mededinging. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet officieel nog een oordeel uitspreken over de voorgenomen overname van Alpuro. De kans dat het een negatief oordeel wordt, lijkt niet heel groot. De VanDrie Group heeft zich van tevoren ongetwijfeld goed voorbereid en aangenomen mag worden dat een zo professioneel geleid bedrijf zich niet aan een wilde gok waagt. Toch bestaat er een risico. Houders van met name blanke vleeskalveren hebben na de overname weinig keuze meer over om hun dieren aan te verkopen of om contracten mee te sluiten. Ook kan de VanDrie Group door haar marktmacht straks vrij gemakkelijk een flink deel van de ontkoppelde kalverpremies opeisen. Voor de digitale stemmers zijn deze kanttekeningen blijkbaar geen bezwaar om Swinkels aan een eerste plaats te helpen onder de publiekshelden.

Maas dankt zijn populariteit kennelijk aan de digitale prijs- en marktinformatiediensten die zijn onderneming aanbiedt. Hoewel hij van huisuit een Amsterdamse beursman is, lijkt dat geen beletsel om hem een zeker gezag te geven onder agrarische ondernemers. Sterk punt is dat hij erin slaagt om zijn producten met een zeker bravoure in de markt te zetten.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    klaas

    Goed gedaan Kees, eindelijk erkenning voor wat je voor ons betekent.

  • no-profile-image

    benzine

    alle stemmers die op swinkels stemmen doen dit om in mei er niet uit worden gegooid als "van drie" en "alpuro" samen gaan !

Of registreer je om te kunnen reageren.