Home

Achtergrond 24 reacties

Procedure subsidie voor suikersector rammelt

De opzet voor de toekenning van de subsidie voor de suikersector is niet goed geweest. Hierdoor krijgen sommige akkerbouwers meerdere keren subsidie en andere geen. Dit blijkt uit wat ZLTO heeft gehoord van leden.

Achteraf kan niets meer gedaan worden aan de toekenning van de subsidies. "Degene die meerdere keren subsidie hebben aangevraagd en dat ook hebben gekregen, kun je de subsidie niet meer afpakken", zegt ZLTO-woordvoerder Veronique Verdurmen. De investeringen die akkerbouwers met dat geld willen doen, moeten nog wel worden goedgekeurd.

Het ging meteen al mis met de toekenning van de subsidie die bedoeld is om duurzame ontwikkelingen of alternatieven voor de suikerbietenteelt te stimuleren. "Vanaf 17 augustus konden aanvragen worden ingediend", zegt Verdurmen. "Dat deden veel meer akkerbouwers dan het LNV verwacht had, waardoor na 17 augustus geen aanvragen meer konden worden ingediend."

LNV zou daarna heel snel laten weten wie er subsidie krijgt en wie niet. Dat werd uiteindelijk 15 december. "Nu blijkt dat je alleen het bedrag op het formulier maar hoefde te veranderen om meerder aanvragen te kunnen indienen." Wanneer de subsidies worden uitgekeerd is nog onbekend.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Gehonoreerd Piet? Fijn voor je. Bij mij niets, ondanks 8 uur aan een stuk aanvragen indienen. Heeft allemaal dus niks met IQ te maken. Mij ging het om het systeem van werken en die rammelt en is onrechtvaardig.

 • no-profile-image

  .

  Hoezo, er kan niets meer aan gedaan worden? Al bij het indienen van de aanvraag was al duidelijk dat dit kon gebeuren en op dit moment is nog geen cent uitgekeerd. Beter ten halve gekeerd, dan... Het is maar weer eens een voorbeeld hoe dom en onzorgvuldig zulke dingen in elkaar gezet worden. Het was vooraf al duidelijk dat het budget veel te klein was om alle aanvragen te honoreren. Had men dit eerlijk willen doen, dan was de enige rechtvaardige methode geweest, om slechts één toekenning te geven per relatienummer bij Laser. Da's toch niet moeilijk en dat zou met een simpele aanpassing nog gewijzigd kunnen worden. Jammer dan voor die bedrijven die een aantal toewijzingen hebben ontvangen. Met rechtvaardigheid heeft het nu in ieder geval niets te maken en de subsidie kan dit doel toch niet gehad hebben? Ze moeten slechts een paar regels aanpassen en wat briefjes schrijven en klaar is Kees! Dit soort dingen, daar zijn ze toch goed in bij LNV? Hoe kunnen ze nou zeggen dat het niet meer terug te draaien is? Bah!

 • no-profile-image

  boer zonder subsidie

  Wat een lomp & kansloos systeem zeg, een onrechtvaardig systeem! Er zijn bedrijven die zeker meer dan 1 subsidie hebben gekregen. Ik zal geen namen noemen maar bijvoorbeeld "het grootste akkerbouwbedrijf van nederland" weet zichzelf heel wat subsidies toetekennen!!! lang leve de overheid met al hun "zogenaamde zorgvuldige opgestelde regeltjes" het is één en al politiekspel!

  Een goede kerst voor ieder mét subsidie, hopen dat 2010 meer mag brengen....

 • no-profile-image

  boer mieras

  alle subsidie die boeren krijgen is knoeierij de subsidie is alleen voor grote boeren die kunnen er mercedessen van kopen en in grote riante huizen van wonen

 • no-profile-image

  kleine teler

  Gerda zal wel lachen om die frauderende boeren, hoor hier verhalen van 22 aanvragen... Dat is dan de overheid. Kan zo beginnen in Assen denk ik met zo'n hoog IQ, bieten afzeilen doe je 's avonds dan maar. Of bij die Roemenier in Brussel, daar zijn ze ook niet vies van fraude.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Alle premies en toeslagen allemaal afschaffen ben je van een heleboel geregel af en ben er van overtuigd dat na verloop van tijd de zaak weer in everwicht komt

 • no-profile-image

  .

  Misschien is het idd. beter zulk soort subsidies af te schaffen. Die schamele 8 miljoen of zo verdeeld over de bedrijven die er voor in aanmerking kunnen komen is per bedrijf een rotbedragje dat we misschien wel niet moeten willen krijgen, want dat zal dus echt niet voor structurele verbeteringen zorgen. Ben je direct van dat Mieras-geklets af. Nu we het echter wel kunnen krijgen zijn we toch dom het niet aan te nemen. De reactie van Rene uit Marknesse snijdt het meest hout. We moeten ze bij LNV gek maken met reacties t.a.v. de procedure en eigenlijk zou dit landelijk in het nieuws moeten komen, al gaat het hier om peanuts. Ik denk dat de ingezette weg dan verbazingwekkend snel aangepast wordt.

 • no-profile-image

  misgegrepen

  Massaal reageren,bezwaar aantekenen.
  Kopie maken van de beslissingsbrief, uw bezwaar eraan toevoegen en sturen naar Dienst Regelingen
  afd recht en rechtsbescherming
  Postbus 982
  9400 AZ Assen

  Niets is bij voorbaat kansloos
  Onrecht dient te worden aangepakt, zeker wanneer het de overheid betreft!

 • no-profile-image

  .

  Goed werk 'misgegrepen' uit Biezelinge. Mensen, maak massaal gebruik van deze rustige dagen om LNV te bestoken met een lawine van bezwaren aan het opgegeven adres!

 • no-profile-image

  IQ

  Piet uit Dronten: voor iemand met zo'n hoog IQ schrijf je wel erg veel taalfouten.
  Regeling rammelt hoe dan ook.
  Per bedrijf 1 aanvraag en loten op relatienummer was eerlijk geweest.

 • no-profile-image

  Piet

  Mensen mensen, als iedereen navraag had gedaan naar deze subsidie dan wist je dus dat je meerdere aanvragen kon in dienen. Dus iedereen die het bij 1 heeft gelaten is niet goed op de hoogte geweest of heeft geen extra inversteringsplannen. Dus iedereen die nu zit te janken over hoe slecht deze regeling is, is een beetje dom. En heeft een paar dure kansen laaten schieten. Sterker nog, heeft een iq van minder dan een 10 jarige. Waarom, jullie wouden het niet geloven dat je meerdere aanvragen kon indienen. 1 telefoontje was genoeg geweest naar LNV of AVM of GIBO.

  Hoe slecht deze regeling ook is, we zitten in nederland en alles is mogelijk!!! En wees nou niet kwaad op de telers die meerdere toewijzigingen hebben gekregen. Want SUIKER UNIE heeft meer dan 5 keer uit dit potje gesnoept.

  Als je een brok goud in je land vindt ploeg je hem toch ook niet onder omdat je je ogen niet gelooft.

 • no-profile-image

  D

  Ten eerste erger ik me weer aan LTO. Wij betalen al jaren contibutie,wat wordt ervoor de akkerbouw gedaan?? Ook lto wist dat dit niet goed kwam. Bij de melkveehouderij kwam geld vrij uit Brussel als compensatie lage melkprijs , De heer S.J. Schenk wist dat dit keurig verdeeld moest worden aan alle melk veehouders. Waarom maakt lto zich niet 1keer hard voor de akkerbouw!! Dat er verkeerde dingen bij LNV gebeuren is mij klaar. Ik ken de boeren ook, 2007 toevallig hun eerste keer bieten verbouwen en nu direct in de prijzen! Alle aanvragen goed gekeurd.Hoe kan dit LNV? Is er wel een notaris aan te pas gekomen? Hoe is er precies geloot? waarom moest dit dan zo lang duren enz.? Ik roep ook iedereen op om bezwaar te maken!

 • no-profile-image

  /

  Frauderen doe je als je je niet aan de regels houdt, kleine teler uit M'burg. De regels lieten toe meerdere aanvragen in te dienen. Leuke en goede opmerking over IQ West-brabander. Hulde!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Bezwaar indienen kan nu nog met decemberzegels, dat scheelt weer een dubbeltje.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  In Duitsland en Frankrijk is het gewoon eerlijk onder de telers verdeeld. In Nederland is het weer opvallend dat de grote bedrijven, toevallig een bedrag uit de loterij gewonnen hebben.

 • no-profile-image

  René

  Met z'n allen LNV laten weten dat we het niet eens zijn met de manier
  waarop de loting heeft plaatsgevonden.
  Loting opnieuw per relatienummer.

 • no-profile-image

  truus

  @mieras je woont toch zelf ook niet in een klein huisje?volgens mij woon je ook vrij riant

 • no-profile-image

  harde werker

  Laat iets door ambtenaren gebeuren en het is al bij voorbaat naar de kloten !!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik wens de KANSLOZE types die zonodig tientallen aanvragen in moesten dienen om de loting voor de anderen bijna KANSLOOS te maken heel veel geluk met mijn centen. Wij investeren wel zonder suikersubsidie (die offertes zullen waarschijnlijk een stuk lager uitvallen).
  Zet volgende keer één iemand met boerenverstand bij de uitvoering van de regeling, dan was dit allemaal niet gebeurd.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Piet, IQ heeft niets met leeftijd te maken, dat weet je als je een hoog IQ hebt.

 • no-profile-image

  de blijft

  Gewoon alle premies en toeslagen afschaffen ben je meteen van een heleboel regelwerk en gezeur af

 • no-profile-image

  Dennis

  Het is zowiezo een belachelijk idee om subsidie te verloten, als ik wil gokken ga ik wel naar een casino. Verdeel het geld gewoon evenredig onder de telers.

 • no-profile-image

  Hans

  Subsidie slaat inderdaad nergens op. Maar iedereen weet al heel lang dat deze regeling niet deugt. Dus LTO rot op en bedankt!

 • no-profile-image

  .

  Mieras, als je niet begrijpt waar het hier over gaat mag je wat mij betreft ook gewoon kalkoen gaan eten hoor. Het gaat er hier over hoe de subsidie verdeeld wordt. Je kan er voor of tegen zijn, maar je koopt er in ieder geval geen auto voor. Er zit immers een investeringsverplichting aan vast en die zal niet gehonoreerd worden t.b.v. een aankoop van een auto. Het lijkt me sterk dat je boer bent, misschien is prietpraat.nl iets voor je?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.