Home

Achtergrond 3 reacties

'Prijssysteem Vion rond week 10'

Vion hoopt rond week tien van volgend jaar met zijn geplande nieuwe uitbetalingssysteem voor varkens te kunnen beginnen.

Dat meldt directeur inkoop varkens Peter van Balkom. In het nieuwe uitbetalingssysteem wil Vion meer rekening houden met de kwaliteitsconcepten waarbinnen de dieren worden geproduceerd. Verder wil Vion ook meer rekening gaan houden met de kosten in het traject van varkenshouder naar slachterij. Op het ogenblik is het bedrijf nog bezig om per kwaliteitsprogramma uitbetalingsschema’s vast te stellen, gebaseerd op de spier-spekverhouding.

Volgens Van Balkom is er in het traject tussen varkenshouder en slachterij nog onvoldoende sturing op efficiëntie in de keten. Daarom wil Vion de varkenshouders meer inzicht geven in de kosten voor vracht, organisatie en CBS-verzekering. Het bedrijf verhult daarbij niet dat het vertrekpunt is om deze kosten zo laag mogelijk te houden.

Het nieuwe uitbetalingssysteem zal tot gevolg hebben dat Vion gaat werken met een hogere basisprijs voor de varkens. Op het moment dat de varkens goed binnen het concept passen waarvoor wordt geproduceerd, valt er een plus te verdienen. Daarnaast komen kortingen op basis van de kosten die worden gemaakt om de dieren bij de slachterij te krijgen. "Het resultaat is een franco bordesprijs voor de varkens."

Van Balkom verwijst naar de ervaring die Vion twee jaar geleden opdeed toen het bedrijf meer focuste op de koppelgrootte. "In twee jaar tijd hebben we gezien dat door een financiële stimulans de koppelgroottes aanzienlijk zijn gestegen." Van Balkom verwacht nu een soortgelijk effect bij het terugdringen van de kosten tussen varkenshouder en slachterij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  voor de kadavers moeten we betalen bij vion

 • no-profile-image

  h deneer

  als we er in week 10 nu eens van maken gratis af tehalen wel liefts na 9 uur

 • no-profile-image

  gj van weelden

  als het net zon dievenbende uibetalings
  politiek wordt als vorige week met
  -3 cent ben ik zo bij vertrokken
  Ze weten wel maar durven het gewoon
  nog niet bekend te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.