Home

Achtergrond 1 reactie

Prijs clubappels overeind in zwakke appelmarkt

De handelsprijzen van clubrasappels staan niet onder druk van de zwakke prijsvorming van vrije rassen.

Afzetorganisaties lijken verkoopprijzen van Kanzi, Rubens en Wellant nauwelijks aan te passen aan de zwakke prijzen van de vrije rassen als Elstar en Jonagold. Uit een rondgang langs diverse groothandels en retailers blijkt dat er een aanzienlijk gat bestaat tussen de inkoopprijzen voor clubrasappels en traditionele appels. Afzetorganisaties als The Greenery, Fruitmasters, Veiling Zaltbommel en Veiling Zuid-Limburg weten betere prijzen te realiseren voor de clubrassen.

Volgens Herman Steenbakkers, verkoper bij groothandel Gebroeders Van Aarle, liggen de inkoopprijzen van Rubens en Wellant momenteel rond de 1 euro. Voor Kanzi moet hij circa €  1,20 per kilo betalen. De gemiddelde inkoopprijzen voor Elstar, Jonagold en Golden Delicious liggen rond de 40 cent per kilo. Andere groothandelaren bevestigen dat beeld.

Volgens groothandelaar Karel de Mooy geven de afzetpartijen niet toe aan druk van de handel. "De clubrasappels worden verkocht voor vastgestelde prijzen. Dat kunnen ze ook omdat het vergeleken met de vrije rassen, klein is. Bovendien is de vraag goed." Sjoerd Postuma, directeur van de gelijknamige groothandel, vindt dat de afzetorganisaties retailers voortrekken. "Zij kunnen lagere inkoopprijzen bedingen omdat ze het grootste marktaandeel hebben. Dat is jammer, want de AGF-specialist, waar wij hoofdzakelijk aan leveren, vertelt het verhaal bij de appel beter."

Postuma zegt dat AGF-specialisten clubappels niet op de beste plek in de winkel leggen, omdat hun marge daarop lager ligt dan bij andere appels. Steenbakkers stelt bovendien vast dat supermarkten een lagere marge nemen op de clubrasappels dan de AGF-specialisten. De groothandelaren vragen zich af of de prijzen van clubrasappels gehandhaafd blijven als de volumes groeien. Verder is het de vraag of de uitbetaalprijs voor een clubappel vanwege de hoge kosten per saldo gunstiger uitvalt dan voor een traditionele appel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kees oskam

    Ik vraag me in alle oprechtheid af wat het voor zin heeft om dergelijke zaken met elkaar te vergelijken. blijkbaar moeten er nog veel zieltjes gewonnen worden en zijn er nog grote kwantums bomen te verkopen van de clubrassen.
    waar het voor de teelt om draait is de middenprijs en die ligt , als ik telers van clubrassen mag geloven nog lang niet zo ver boven het gemiddelde van golden, elstar en jonagold.
    natuurlijk zullen de prijzen voor de in de retail gevraagde maten 75-80 in klasse 1 extra op een flink hoger niveau liggen, maar laten we wel wezen, dat percentage vertegenwoordigt wellicht 25% van het totaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.