Home

Achtergrond

President EU gaat officieel aan de slag

De eerste president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, begint vandaag officieel aan zijn eerste werkdag. Om middernacht trad het Verdrag van Lissabon in werking.

Anderhalve week geleden verkozen regeringsleiders van de 27 EU-landen de Belg als de eerste president van de Europese Unie. Zijn taak is om de eenheid onder de regeringsleiders van de lidstaten te bevorderen.

De 62-jarige christendemocraat moet hun gezamenlijke vergaderingen in Brussel voorzitten en ook de EU vertegenwoordigen buiten de eigen grenzen. Van Rompuy is benoemd voor een periode van tweeëneenhalf jaar.

De Britse eurocommissaris voor Buitenlandse Handel Catherine Ashton begint dinsdag aan haar nieuwe baan als EU-buitenlandvertegenwoordiger. Ashton zal optreden als een soort minister voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.