Home

Achtergrond

Praktijkproef Clamarin tegen bruinrot succesvol

Het middel Clamarin verwijdert alle bruinrotbacteriën uit het oppervlaktewater.

"Dit blijkt uit de watermonsters die genomen zijn tijdens het experimenteel beregenen van consumptieaardappelen, in een gebied waar bruinrot in het oppervlaktewater zit", zegt Maurice Tax, ontwikkelaar van Clamarin bij Bright Spark.

Het experiment vond eind september plaats bij consumptie- en zetmeelaardappelen. Toen zorgde droogte ervoor dat het in de kleigebieden zonder beregening niet mogelijk was om aardappelen zonder rooibeschadiging te rooien. In veel gebieden betekende dat wachten op regen, want beregening was vanwege bruinrot in het oppervlaktewater verboden.

"Om het experiment af te ronden moeten we nog een aantal keer met Clamarin beregenen", zegt Maurice Tax. In totaal moeten er twee keer tien akkerbouwers meedoen, voordat het experiment klaar is. "Nu zitten we op een kwart van het vereiste aantal. We hopen in mei het experiment af te ronden."

Door het experiment in september is het aantal aanmeldingen wel toegenomen. "Toen we eenmaal bij een akkerbouwer begonnen met beregenen, wilden meteen meer boeren meedoen", zegt Tax.

Aanmeldingen

De aanmeldingen komen voornamelijk van akkerbouwers uit het Groningse en Friese kleigebied. "Maar ook vanuit de Noordoostpolder neemt de interesse voor het middel toe", aldus Tax.

Hij zegt dat dit vanwege een andere reden is dan in het Noordelijke kleigebied. "Als het lukt om via dit middel oppervlaktewater bruikbaar te maken voor beregen zou dat kunnen voorkomen dat akkerbouwers bronwater gebruiken."

Op de landbouwbeurs in Leeuwarden is deze week een andere toepassing van Clamarin te zien. "Daarbij gaat het om reiniging van water, zodat je niet constant heen en weer hoeft te rijden naar de boerderij voor schoon water. Het water wordt dan gereinigd in een spuittank." De toepassing van het middel Clamarin op water dat besmet is met bruinrot, is een afgeleide van de ervaringen hiermee

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.