Home

Achtergrond

Politie stopt met opnemen blikschade

De politie komt vanaf 1 januari niet meer naar alle ongelukken waar alleen sprake is van lichte blikschade. Bij een groot deel van de gevallen moeten weggebruikers voortaan zelf de schadeformulieren invullen.

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen heeft dit bericht van de NOS donderdag bevestigd. De politie wil met de nieuwe richtlijn een einde maken aan de willekeur binnen de korpsen. "Sommige korpsen rukken nog wel uit, andere niet'', stelt de zegsman. "We willen daar graag wat eenduidigheid in aanbrengen.''

Bovendien stelt de politie dat in dit soort simpele gevallen "'best een beroep kan worden gedaan op de zelfredzaamheid van de burger''. Bij grotere blikschade, of als er onenigheid is tussen twee gebotste automobilisten, komt de politie overigens nog wel naar de plaats van het ongeval.

De ANWB vindt het goed dat er een landelijke richtlijn komt, zodat in alle regio's een eenduidig beleid wordt gevoerd. Maar de automobilistenclub is bang dat de politie de zelfredzaamheid van de burger overschat. ''Na een ongeval zijn veel mensen even de weg kwijt'', stelt een zegsman. "'Dan is niet iedereen even goed in rationeel nadenken en handelen.''

De ANWB gaat op zijn website tips zetten die automobilisten door het invullen van schadeformulieren heen moeten helpen. ''Het is bijvoorbeeld heel slim om met je mobieltje een paar foto's te maken'', adviseert de woordvoerder. Ook pleit de organisatie samen met de Bond van Verzekeraars voor een grondige evaluatie van de nieuwe richtlijnen na een proefperiode.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.