Home

Achtergrond 1 reactie

Politici willen Pigsleeper niet testen

Enkele Tweede Kamerleden hebben vanochtend een kijkje genomen bij de Pigsleeper, het apparaat waarmee biggen voor castratie verdoofd worden.

Maar geen van hen wilde de verdoving met CO2-gas zelf uitproberen. Met de demonstratie op het Plein in Den Haag probeerde de stichting Varkens in Nood aandacht te vragen voor het leed van biggen tijdens de verdoving.

Landbouwminister Gerda Verburg (CDA) voerde de verdovingsmethode in. Verburg had echter geen tijd om de Pigsleeper uit te proberen of Varkens in Nood te woord te staan. "De minister is te druk bezig met de Q-koorts om langs te komen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

"Ik wil het helemaal niet proberen, ben je gek!'', was de reactie van Krista van Velzen, Tweede Kamerlid namens de SP. "Wel vind ik het heel goed dat jullie dit doen.'' Ook de Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) wilden het mondkapje niet opzetten, maar steunen de actie.

Biggen in Nederland krijgen sinds vorig jaar een verdoving voordat ze gecastreerd worden. Volgens voorstanders is het een goede methode om de biggen in slaap te krijgen, waarna de castratie pijnloos verloopt. Maar Varkens in Nood en de Europese organisatie van veterinaire anesthesisten (AVA) zeggen juist dat de verdoving zeer ongemakkelijk is en castratie onnodig. De verdovingsmethode is al op 2,3 miljoen biggen in Nederland gebruikt.

"De verdoving is irriterend en pijnlijk voor de biggen'', aldus dierenarts en voorzitter van de AVA Hans Nieuwendijk. "De methode is bovendien niet effectief, veel biggen raken niet geheel bewusteloos. Na de castratie blijven ze pijn houden omdat ze geen pijnstillers krijgen. We willen dat de castratie van biggen helemaal wordt afgeschaft.''

Biggen worden gecastreerd om te voorkomen dat hun vlees bij het braden in de pan gaat stinken. Deze zogenoemde berengeur komt echter bij slechts 1 procent van het vlees van mannetjesbiggen vrij. Directeur van Varkens in Nood Hans van Baaij: ,,Bij selectie in het slachthuis kunnen deze gevallen er makkelijk uitgehaald worden. Castratie is daarom geheel onnodig. Sommige supermarkten in Nederland verkopen al vlees van ongecastreerde varkens en dat gaat prima.''

De oliebollenverkoper op het Plein wilde de Pigsleeper wel proberen. "Dit is niks zeg, je kan beter oliebollen eten.''

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ?

    Van de week nog met hoogmoed vertellen dat er politiek het wil proberen, FAIL.
    Mensen zijn geen dieren en de ander weg om. Men probeerd het diervriendelijk te doen en weer moet het onderuit gehaalt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.