Home

Achtergrond 3 reacties

Plussen en minnen

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit pleiten voor een betere informatievoorziening over de risico’s die kleven aan het eten van biologische producten.

In het tijdschrift Journal of Food Protection stellen zij dat die risico’s onderbelicht blijven. Zelden wordt gemeld dat door het open karakter van de biologische veehouderij dieren gemakkelijk ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en parasieten kunnen oplopen. De ziekteverwekkers kunnen ook in voedsel terechtkomen. Voorbeelden zijn bekend: denk aan de parasiet Toxoplasma gondii in varkensvlees en hogere dioxine-gehalten in biologische eieren.

De wetenschappers snijden terecht dit tere punt aan. Zij geven daarmee niet, zoals al snel wordt geconcludeerd, een diskwalificatie van de biologische houderij. Dat zou ook onterecht zijn: de biologische landbouw heeft positieve punten, zoals het welzijn van het dier dat over het algemeen beter tot zijn recht komt. Inherent aan die productiewijze zijn sommige risico’s, die nu niet of nauwelijks aan de orde komen en al helemaal niet tot de consument doordringen.

Voor een eerlijke vergelijking dienen deze risico’s benoemd te worden, zodat sprake is van een volwassen keuze van de consument tussen productiewijzen met elk specifieke plussen en minnen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Twan

  Precies, veel mensen denken om één of andere reden dat de boeren voor hun lol die dure medicijnen en/of gif spuiten. Dat dit soms nodig is om gezond(er) vlees/groente te maken komt niet in de mensen op.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als zelfs het extreem linkse broeinest Wageningen al zegt dat er toch wel wat minpuntjes aan de biologische landbouw zitten, dan zal dat biologische spul toch wel niet echt kosjer zijn.

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Wat hier wordt aan gegeven is wat er over de hele landbouw mist namelijk duidelijkheid naar de consument. En er wordt gesteld dat de consument zelf kan kiezen. Dit hoeft dus een retailer niet te doen voor de consument. Dus producenten laat u niet kisten wees trots op de manier hoe u werkt en vertel dit dan ook de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.