Home

Achtergrond 2 reacties

Pluimveehouder schuldig voor uitbuigen kooideurtjes

De Limburgse pluimveehouder die zijn batterijkooien van uitgebogen deurtjes had voorzien overtreedt de oppervlakte-eisen.

De rechtbank Roermond heeft de pluimveehouder schuldig verklaard, maar geen straf opgelegd. Het OM eiste een voorwaardelijke boete van 11.000 euro. De ondernemer had zijn kooien 5 centimeter uitgebouwd door ze van uitgebogen deurtjes te voorzien, om zo te voldoen aan het legkippenbesluit. Verschillende pluimveehouders kozen voor deze oplossing. Bij een AID-controle bij de Limburgse ondernemer werd dit echter niet goedgekeurd. De rechtbank oordeelt nu dat dit terecht is.

De pluimveehouder krijgt echter geen straf opgelegd, onder andere omdat zowel Nederlandse als Europese autoriteiten hem jarenlang geen eenduidig uitsluitsel konden geven of de ruimte die ontstaat door uitgebogen deurtjes mee telt voor de oppervlakte-eis. De uitspraak kan gevolgen hebben voor verschillende pluimveehouders. Bij het tuchtgerecht lopen ten minste zes vergelijkbare zaken, die zijn aangehouden in afwachting van de uitspraak van de rechtbank Roermond.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Hoe ziek en meedogenloos moet je zijn om de dieren zo min mogelijk vrijheid te gunnen. Wat is deze sector ziek en alweer zijn duizenden kippen omgekomen in een legbatterij. Stopt het pas als bijv. het ontbreken van bluswater ook de kippenhouders zelf in vlammen omlegt? Weergaloos onvoorstelbaar dat dit gebeurd en dan geloven dat geitenhouders echte tranen hebben door het doden van geiten? Wreedheid heerst alom. Niet te vatten.

 • no-profile-image

  joep

  Gedeeltelijk Proficiat Pluimveehouder uit Hegelsom,
  Echter ik neem aan dat je in hoger beroep gaat.
  De rechters moeten de Brusselse tekst nog een goed nalezen over de morsrand.Dat geldt ook voor de advocaat. Dit is nl de buitenkant van de voedergoot!
  Er is verschil in de vertalingen van de tekst!
  Meer info nodig, bellen

Of registreer je om te kunnen reageren.