Home

Achtergrond 2 reacties

Plan voor verlaging biggensterfte

De biggensterfte in de gangbare varkenshouderij moet de komende tien jaar met 15 tot 20 procent omlaag.

De biologische varkenshouderij stelt zich een daling met 30 tot 40 procent ten doel. Dat staat in het plan van aanpak ter verlaging van de biggensterfte van de Stuurgroep bigvitaliteit, waarin vrijwel de hele varkensketen is vertegenwoordigd. Minister Gerda Verburg steunt het plan, schrijft ze aan de Kamer.

De stuurgroep is opgericht naar aanleiding van commotie, deze zomer, over de hoge biggensterfte. De discussie was aangezwengeld door Varkens in Nood.

Overigens heeft Nederland, op Ierland na, het laagste sterftepercentage tot spenen in de hele EU: gemiddeld 12,8 procent. De percentages per bedrijf lopen uiteen van 8 tot 17,2 procent.

Verburg beveelt aan ook te kijken naar de redenen van de lage sterfte op sommige bedrijven. Daarnaast wil de stuurgroep de maatschappelijke zorgen over de varkenshouderij analyseren.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dier

    Ik kan me zo voorstellen, dat de laagste sterfte voorkomt op de kleinste bedrijven, waar de boeren nog de moeite nemen de boel goed na te lopen .

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    ik geloof niet dat het aan de grote van het bedrijf ligt.. met de gestegen toomgrotes is het verdomde lastig om de zeugen goed te voeren in de dracht. zeugen met grote tomen hebben meer voer nodig anders komen er geen vitale biggen = uitval, zeugen met kleine tomen krijgen wellicht te veel voer, worden te vet en komen daardoor slecht aan de melk = uitval. Ik ga er toch vanuit dat iedereen flink zijn best doet om de geboren biggen erbij te houden in de kraamstal daar zal het verschil niet zitten. Bedrijven met lage uitval hebben of weinig variatie in de worpgrote of kunnen heel goed sturen op de voeding in de dracht. Balansvloeren etc zijn leuk en aardig maar als een zeug geen melk geeft of als er minder vitale biggen geboren worden vallen ze in een later stadium toch om.

Of registreer je om te kunnen reageren.