Home

Achtergrond 1 reactie

Plan voor contracteren industriespruiten

De vereniging Spruiten Vooruit wil in februari een bepaald volume spruiten contracteren voor de Belgische industrie.

Daarmee hoopt zij het aanbod op de versmarkt dusdanig te verlagen dat een gezonder marktevenwicht ontstaat.

Volgens Gillis Klompe, voorzitter van Spruiten Vooruit, komt jaarlijks 5 tot 10 procent van de productie gaandeweg het seizoen in de industrie terecht. "Maar meestal zijn de prijzen op de versmarkt door overproductie dan al te laag. Omdat de handel het niet kwijt kan, gaan die spruiten voor nog veel lagere prijzen naar de industrie. Dan is het kwaad al geschied."

Om die neerwaartse spiraal te doorbreken wil de vereniging in samenspraak met de Belgische verwerkende industrie, al in het voorjaar een volume vastleggen. "We hopen daarmee de versmarkt beter in evenwicht te krijgen met een betere prijs tot gevolg", zegt hij. Omdat de industriemarkt de versmarkt volgt, moet dat op de lange termijn ook voor betere industrieprijzen zorgen. "Dat kan betekenen dat we volgend jaar misschien moeten kiezen voor een industrieprijs die onder de kostprijs ligt," erkent Klompe. "Maar bij een gezond evenwicht moet je normaal gesproken kunnen rekenen op een prijs die gelijk ligt aan de kostprijs. Als dat de versmarkt er bovenop helpt realiseer je een betere middenprijs," redeneert hij.

Samenwerking handelshuizen

Het hele plan valt of staat met een goede samenwerking met de handelshuizen. Die moeten het product uiteindelijk naar België brengen. "Probleem is dat handelaren het nu vaak niet aandurven omdat ze het risico lopen op lage prijzen, met morrende telers als gevolg," weet Klompe. ”Maar als handelshuizen van tevoren groen licht krijgen van telers heb je dat niet meer."

Na het lopende seizoen kijkt de vereniging wat het animo is onder telers en handel. Klompe durft geen indicatie te geven omdat veel telers bezig zijn te overleven.

Het plan wordt eerst nog verder uitgewerkt en voorgelegd aan telers. Rond februari wil de vereniging de contacten gaan leggen met de industrie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Minder uitplanten is de enige remedie, want denk je nou echt dat de industrie ze nou in het voren duurder gaat inkopen? En als dat wel gebeurt dan denken de telers dat het goed komt en wordt er nog meer uitgeplant terwijl de industrie dan het overschot niet meer afneemt. Zet gewoon je plukker allemaal halve dagen stil dan rendeert ie het beste!

Of registreer je om te kunnen reageren.