Home

Achtergrond 2 reacties

Plan voor biologische bestrijding kruiskruid

De Commissie Melkveehouderij van het Productschap Zuivel bekijkt of biologische bestrijding met de vlokever een optie is om het giftige Jacobskruiskruid te beheersen.

Dit blijkt uit een advies van de commissie aan het bestuur van het PZ. Jacobskruiskruid wordt steeds meer een probleem voor zowel de beroepsmatige veehouderij als voor de hobby-houderij. De plant verovert vanuit natuurterreinen steeds meer delen van Nederland. Zolang de plant op stam staat is er weinig gevaar te duchten. Koeien, schapen en andere dieren vreten het dan niet op, maar zodra het gewas wordt gemaaid en in kuilvoer of hooi terechtkomt, is het levensgevaarlijk voor vee.

Het Louis Bolk Instituut en het Wageningse bedrijf Entocare beschikken over aanwijzingen dat biologische bestrijding van de giftige plant mogelijk perspectieven biedt. Uit buitenlandse literatuur en ervaringen is bekend dat de vlokever en de larven daarvan leven op de bladeren en in de penwortels van het Jacobskruiskruid. De hoop is dat een methode kan worden ontwikkeld waardoor vlokevers kunnen worden ingezet als een biologisch verantwoord plaaginsect voor het kruiskruid. Dit is belangrijk omdat de bestrijding van het kruiskruid voornamelijk plaats moet vinden op verschralende natuurgraslanden. Daar komt de plant het meeste voor, maar deze graslanden zijn veelal in bezit van natuurorganisaties. Om hun medewerking te krijgen is vereist dat de plant niet chemisch wordt bestreden.

De vlokever is anders dan de naam doet vermoeden geen familie van de vlo, maar behoort tot de familie van de bladhaantjes. De sprongen die het beestje maakt lijken wel op die van de vlo.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Niet alleen natuurterreinen ,maar ook op wegbermen staan deze onkruiden en de verspreiding gaat steeds sneller,de wegbeheerders zijn erg nalatig met het bestrijden van dit onkruid

  • no-profile-image

    Maartje

    Het gras van natuurterreinen zal bij aanwezigheid van dit ONKRUID dat na het maaien door de dieren gegeten wordt niet langer beheerd worden door boeren, raken die natuurterreinen terecht zoals het nu al mag van mij beheerloos. Stelletje zottelingen van de bezitters van Natuurterreinen alles is natuur, maar dan wel zonder planten die dodelijk zijn voor dieren of onbruikbaar door de weidevogels, het tij keert terecht tegen het type Natuurbeheer in ons propvolle Nederland, zelfs natuur kan teveel worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.