Home

Achtergrond 2 reacties

Parlement: Danish Crown stimuleert mishandeling

Een meerderheid in Deense parlement eist overheidstappen tegen mishandeling van varkens bij het inladen van de wagens op weg naar de slachterij.

Marktleider Danish Crown heeft er volgens de politici met een nieuw afrekeningsmodel voor gezorgd dat de varkens meer mishandeld worden dan voorheen.

Het afrekeningsmodel voorziet in een hogere vleesprijs bij een snelle belading van de wagens. Het concern wijst een wijziging van het afrekeningssysteem echter van de hand. ”Door varkens te slaan gaan ze niet sneller de wagens in", aldus een woordvoerder.

De veterinaire- en voedselautoriteit constateert een groei van het aantal mishandelde varkens. Bij de vleeskeuring ziet ze sinds 2006 gemiddeld 228 voor politieaangifte in aanmerking komende gevallen per jaar, tegen rond de 10 in de jaren daarvoor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Nee nee nee, dit is weer een klassiek voorbeeld van een bepaalde tak binnen de veehouderijsector negatief in het nieuws plaatsten.
  De woordvoerder van het concern heeft in dit geval wel gelijk met zijn reactie "door varkens te slaan gaan ze niet sneller de wagens in". Ja, er zijn vast van die lompe (en vooral domme) laders die menen dat het sneller gaat als ze de dieren maar de wagen in trappen. Maar die groep moet ánders aangepakt worden; namelijk scholing/voorlichting. Dan kan zo'n afrekeningsmodel wel degelijk positief zijn voor, in dit geval, de producent (dat hoop je dan maar weer trouwens...).

  Om mijn reactie hierboven te illustreren wil ik het volgende met jullie delen. In mijn omgeving heb ik namelijk een dergelijk iets meegemaakt met (leg)kippen. Het waren dan wel geen slachtkippen (op dat moment), en er zat overigens maar een heel klein aantal kippen (<10) in elk hok (en ja, dat was dus experimenteel). Maar het gaat om het volgende. De dieren zaten in een lang recht hok buiten. Ik hielp mijn collega op een dag met het naar binnen doen van de kippen voor de nacht. Die collega was veel vaker bij deze dieren in de hokken geweest dan ik. Mijn collega wilde het 'naar binnen doen' op zijn TEMPO doen (in dit geval was dat snel; hij wilde waarschijnlijk snel naar huis...tja...dat is meestal het geval...). Alleen was de opening waardoor de kippen naar buiten en binnen konden niet dermate groot dat alle kippen er tegelijk door konden. Om precies te zijn kon er één kip tegelijk door de opening. Dat geeft in deze situatie niet omdat het puur experimenteel was (kleine aantal en doel). Enfin, er ontstond een "opstopping" voor de opening. Maar die wild zwaaiende man (mijn collega dus) kwam snel dichterbij. Sommige kippen kozen toen eieren voor hun geld (...) en sprongen/vlogen over de zwaaiende benen van mijn collega terug naar achter het hok in........ Ja, toen moest mijn collega dus weer terug..... zucht .....tijd.... Als een kip verstijfd op de grond bleef zitten (dat schijnen legkippen te doen vlak voordat ze beginnen met leggen...), werd het dier door mijn collega richting de opening "geschopt". Niet mishandelende manier, maar toch ook niet correct... En inderdaad, ik was eerder klaar per hok dan mijn collega. Hoe kwam dat: puur de manier hoe ik met de dieren omging. Wanneer er een opstopping bij de opening ontstond, wachtte ik even zodat de kippen in RUST één voor één naar binnen konden. Ik bleef niet zo erg PUSHEN... (stress, paniek etc.) als mijn collega. Het gaat hier dus puur om de omgang met dieren en het aflezen van hun gedrag en daar juist op anticiperen. Dat moet je leren, en misschien moet je er ook wel aanleg voor hebben (voorlichting/scholing laders...misschien ook de lossers...?).

  Ik ben erg benieuwd hoe dit nieuwe afrekeningsmodel de mishandeling van varkens tijdens het laden voor de slacht gaat beïnvloeden... Ik HOOP echter wel dat dat POSITIEF zal zijn!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Daarnaast zouden de politieke partijen zich zelf ook een spiegel moeten voorplaatsen. Regels ivm verbetering van dierwelzijn hebben er voor gezorgd, dat vele dieren onbewust langer worden gehouden, om een boeite te verkomend,die daardoor eigenlijk veel langer pijn lijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.