Home

Achtergrond 4 reacties

Parijs achterkamertje

De reactie van het ministerie van landbouw is wel erg luchthartig: er vergaderen wel eens vaker een paar landbouwministers van lidstaten van de EU in kleiner verband met elkaar.

Daarmee doet LNV te gemakkelijk over het feit dat Verburg niet is uitgenodigd voor Europees overleg donderdag in Parijs. Die bijeenkomst gaat niet over ditjes en datjes, maar over de toekomst van het Europees landbouwbeleid. Elk zichzelf respecterend land in de EU, zeker een agrarische grootmacht in de wereld als Nederland, moet daarbij willen zijn. Bovendien zijn 22 van de 27 EU-ministers er wel.

Verburg wordt door organisator Bruno Le Maire, de Franse landbouwminister, gestraft voor haar eerdere opstelling. Met name in het zuiveldebat, toen diverse lidstaten de geldbuidel wilden trekken vanwege de zwakke melkprijs, toonde Verburg zich standvastig in haar stellingname. Medestanders als de Britten en de Denen hebben ook geen uitnodiging van Le Maire gekregen – hij acht hen te liberaal.

De implicaties gaan verder dan LNV wil doen geloven. Er lijkt een pact te worden gesmeed waar Nederland part noch deel aan heeft. Dat schaadt de positie: Verburg moet eisen aan te mogen schuiven. Frankrijk valt ook iets te verwijten. Politieke debatten voer je met voor- én tegenstanders. Het gaat een lidstaat niet aan een ander uit te sluiten.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martha

  Ben ook niet blij met Gerda, die de Ned. landbouw gewoon aan de laagst biedende verkoopt om zichzelf straks internationaal goed neer te kunnen zetten. Maar wanneer begrijpt men in Den Haag dat dit achterkamertjes gedoe juist datgene is dat ons zo anti-EU maakt.
  Op een late na-avond jatst men in EU een wetje door om VS alle bankgegevens door te geven, zonder instemming van parlementen. Duitsland en Frankrijk hebben eens per maand een onderonsje om de dienst uit te maken. En in dit geval bepaalt Frankrijk wie wel of niet mee mag praten. Maar de uitkomst geldt voor alle EU-leden. Fijn hoor!!!

 • no-profile-image

  Leen

  Nederland heeft zichzelf buitenspel gezet. Maarja, wat stelt de Nederlandse landbouw eigenlijk voor (in de ogen van LNV). Creëren milieuproblemen, leggen beslag op grond welke ook natuurdoelen zouden kunnen dienen. Bedreigen volksgezondheid en liggen aan 't subsidie-infuus. Daar steek je toch je nek niet voor uit!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gerda Verburg is alleen maar bezig met de commisariaten die ze na haar kabinetsperiode kan incasseren bij multinationals , als dank voor het verdedigen van het keiharde vrije markt mechanisme. Kan ze net als Cees Veerman lekker gaan graaien.

 • no-profile-image

  HJ Olde Rechterschot

  Nederland wilde er toch zelf niet bijzijn toen er geprotesteerd werd tegen de lage melkprijs!!!!!
  De leden van de NMV en de DDB moesten de kastanjes maar uit het vuur halen.
  Volgens Gerda en Siemjan viel het allemaal wel mee.
  De Regeringen (en belangenorganisaties) van landen die de landbouw wel omarmen die gaan dan toch samen wel wat regelen, en daar ben je dan geen spelbrekers bij nodig.

  Gerda en Siemjan BEDANKT

Of registreer je om te kunnen reageren.