Home

Achtergrond

Paprikasector bereidt plan tegen fruitmot voor

Een aantal partijen in de paprikasector bereidt een pakket maatregelen voor ter bestrijding van de Afrikaanse fruitmot in paprika.

De maatregelen dienen om Amerikaanse autoriteiten ervan te overtuigen dat er geen risico bestaat op besmetting van geëxporteerde partijen door het motje. Sinds de vondst van de mot op een Nederlands peperbedrijf boycot Amerika Nederlandse paprika’s.

LTO Groeiservice, P8, Frugi Venta, de Plantenziektenkundige Dienst en Productschap Tuinbouw hopen voor de kerst een protocol klaar te hebben dat waarborgt dat de Nederlandse teelt schoon is. De afgelopen dagen is er tussen de partijen overlegd over de richtlijnen.

De belangrijkste hoofdlijnen van het protocol lijken bekend. Zo zal er een strikte scheiding komen tussen import- en exportlocaties en zal er onderzoek zijn op bedrijven. Om hoeveel bedrijven het gaat, wordt nog overlegd.

Gedurende het teeltseizoen zal er onderzoek plaatsvinden met feromoonvallen. Als de Amerikaanse autoriteiten instemmen met een protocol is afzet voor het nieuwe seizoen nog haalbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.