Home

Achtergrond

P8 wil overleg met Best of Four over afzetstrategie

Het collectief voor paprikatelers P8 wil met de nieuwe telersvereniging Best of Four overleggen over de afzetstrategie.

De vereniging, onstaan uit Tradition, Westveg en Unistar, stapte uit P8 en de groep afzetpartijen die een verkoopcoöperatie wil oprichten (APO-paprika). Best of Four wil een afzetmodel als in België nastreven, met een voorname rol voor de veilklok.

Volgens P8-voorzitter Thijs Jasperse zit er vrijwel geen verschil in de strategie van Best of Four en de huidige plannen voor de APO. ”Dat wat zij willen, namelijk zeggenschap over de afzet, wil de APO ook. Natuurlijk willen we dat ze zich bij ons aansluiten.”

Jasperse juicht de stap van Best of Four toe, omdat het een ontvlechting van de handel betekent. De drie oude verenigingen leverden op contractbasis aan handelspartijen. ”Het past goed bij de bundeling dat telers het initiatief van de afzet zelf nemen.”

Volgens Jasperse is intensieve samenwerking met handel en teelt mogelijk, maar alleen met gebundelde afzet. Nu ontbreekt een prijsprikkel in de verticale samenwerkingsmodellen, stelt de P8-voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.