Home

Achtergrond

Overleg klimaattop muurvast

De onderhandelingen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen zitten muurvast.

Dat liet de Nederlandse delegatie woensdag weten, nadat de hele nacht was vergaderd over manieren om de opwarming van de aarde aan te pakken.

Alle hoop is nu op de ministers van Milieu gevestigd. Zij hebben tot de slotdag, komende vrijdag, de tijd om een onderhandelingstekst op te stellen voor de zeker 119 premiers en presidenten die tot nu toe hun komst aankondigden.

De onderhandelingen worden inmiddels geleid door de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. Hij nam het stokje volgens protocol over van de Deense minister Connie Hedegaard van Milieu, omdat steeds meer regeringsleiders zich aanmelden om de top van de Verenigde Naties bij te wonen. De afgelopen dagen hadden Afrikaanse landen kritiek geuit op Hedegaard, omdat zij partijdig zou zijn geweest ten gunste van de geïndustrialiseerde landen.

In Kopenhagen staan de rijke en arme landen lijnrecht tegenover elkaar. Een groep ontwikkelingslanden (de G77) en China willen dat het Kyoto-protocol tegen de opwarming van de aarde wordt verlengd. De Verenigde Staten en Canada streven naar een nieuw verdrag. De Europese Unie wil een nieuw akkoord, maar pas als dat ambitieuzer is dan Kyoto.

Een flink aantal waarnemers zal de rest van de top niet meer kunnen bijwonen. Door ruimtegebrek en om veiligheidsredenen zijn de accreditaties van maatschappelijke organisaties en milieuclubs beperkt. Daardoor kwam onder meer de organisatie Friends of the Earth, waarbij Milieudefensie is aangesloten, voor een gesloten deur te staan.

Voor de klimaattop hadden zich 45.000 mensen aangemeld. In het Bella Centrum, waar de conferentie wordt gehouden, kunnen echter maar 15.000 mensen. Ook zijn met de aanwezigheid van steeds meer regeringsleiders de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd.

Een menigte demonstranten probeerde het Bella Centrum binnen te dringen, maar de groep werd tegengehouden door de politie. Enkele honderden actievoerders werden gearresteerd. De politie zag zich gedwongen traangas en pepperspray te gebruiken tegen de oproerkraaiers.

De betogers hadden aangekondigd een eigen 'volksvergadering' te willen houden. Door de actie mochten de conferentiedeelnemers, onder wie de Britse premier Gordon Brown, een tijd het Bella Centrum niet verlaten, meldde de Britse omroep BBC.

De activisten beschuldigen de Verenigde Naties ervan de belangen te negeren van landen die het ergst worden getroffen door de klimaatveranderingen. Ook zijn ze er boos over dat er geen vooruitgang zit in de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord.

De afgelopen dagen was het ook al tot ongeregeldheden gekomen, waarbij zowel agenten als betogers gewond raakten. De politie arresteerde al duizenden personen, van wie de meesten weer werden vrijgelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.