Home

Achtergrond 5 reacties

Overheid breekt met Wet dieren destructiebestel verder open

De verwerking van risicovolle dierlijke bijproducten, behalve kadavers, wordt voortaan niet meer door de overheid gereguleerd maar blootgesteld aan marktwerking.

Dat staat in de nieuwe Wet dieren, blijkt uit antwoorden die minister Gerda Verburg (LNV) naar de Kamer heeft gestuurd. De Wet dieren introduceert marktwerking voor de verwerking van zogeheten categorie 1- en categorie 2-materiaal. Categorie 1 betreft hoog risicomateriaal, zoals hersenen en ruggenmerg. Dat materiaal moet vernietigd worden door verbranding. Onder categorie 2 valt dierlijk materiaal, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Dat wil zeggen dat het op geen enkele manier in de voedselketen terecht mag komen. Het mag wel worden gebruikt als meststof of als grondstof voor andere producten.

Tot nu toe is alleen de verwerking van categorie 3-materiaal (laag risico, te gebruiken in diervoer) aan marktwerking onderhevig; de verwerking van categorie 1 en 2-materiaal is gereguleerd: de overheid kent een 'werkgebied' toe aan de verwerker (Rendac) en keurt de ophaal- en verwerkingstarieven vooraf goed. Na inwerkingtreding van de Wet dieren vervalt het werkgebied en gaan marktprijzen gelden. Alleen voor de verwerking van kadavers blijven werkgebied en overheidstarieven in stand.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik heb zin om heel erg hard te gaan vloeken. Potverdejanpersepoephoopjes nog aan toe! Straks ontwikkelen er zich prionen in ondeskundig verwekt orgaanafval en dan zijn de rapen helemaal gaar. Dat mens van Verburg hoort niet vrij rond te lopen. Eerst een pan maken van de Q-koortsellende en nu deze tijdbom. Want we weten onderhand wel waar liberalisering van afvalmarkten toe gaat leiden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lieve GJ ( beetje slijmen doet soms wonderen). Fijn dat je het op dit belangrijke dossier met mij eens bent. Lees dan ook maar mijn viraal geladen en in andere opzichten explosieve dossiers 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie.' Gerda speelt met vuur en dat zou men van zulk een kouwe groenehartse kikker niet verwachten.

 • no-profile-image

  GJ

  Spotvogel, ik ben het vaak niet met je eens.
  (meestal jammer voor je..., smile)
  Maar nu wel. Dit is gewoon schandelijk.
  Het risico wordt te groot.

 • no-profile-image

  wimke

  Raar hoor spotvogel, dat niemand naar jouw belastende info over Verburg in haar 'Agri top 50 profiel' gekeken heeft.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ach Wimke, dat ben ik wel gewend. In dit land regeert het onbenul en daar valt helaas weinig aan te doen met 17 miljoen onbenullen als 'positief saldo'.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.