Home

Achtergrond

Opkomstpercentage GGD-vaccinatie 72 procent

Voor de landelijke GGD-vaccinatie tegen de Mexicaanse griep is eind november 72 procent komen opdagen.

Het hoogste opkomstpercentage van 88 procent lag in de gemeenten Boekel, Lith en West Maas en Waal. Het laagst (34 procent) was de opkomst in de gemeente Huizen en Urk. Dat heeft de GGD vrijdag bekendgemaakt.

Zowel GGD als het RIVM zijn tevreden over de opkomst, al ligt het percentage bij het rijksvaccinatieprogramma tegen onder meer de bof, mazelen en rode hond wel hoger. "De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep was wat lastiger, omdat het maar een eenmalig aanbod is. Het rijksvaccinatieprogramma is wat meer op maat. Als je dat ook hier zou hebben gedaan, zou het opkomstpercentage ongetwijfeld hoger zijn uitgevallen'', aldus RIVM-viroloog Roel Coutinho.

De opkomst in de verschillende Nederlandse regio's was vooral goed in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Friesland. Laag was die vooral in de provincie Zeeland en delen van de Veluwe. Traditiegetrouw is de opkomst in de grote steden laag. In Amsterdam was die 58 procent, Den Haag 63 procent, Rotterdam 65 procent en Utrecht 71 procent.

Ook noteerde de GGD de opkomst van de groep kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die was 74 procent, terwijl de opkomst van huisgenoten van baby's met 63 procent beduidend lager lag.

"Gezien alle geluiden wisten we ook niet waar we aan toe waren'', zegt directeur Laurent de Vries van GGD Nederland. Hij is ook tevreden over het verloop van de massavaccinatie. Die was bedoeld voor 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden. Een klanttevredenheidsonderzoek leverde de GGD-regio's een score van 8,9 op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.