Home

Achtergrond 4 reacties

Op valreep kanttekening bij macht en invloed Verburg

Gerda Verburg voert ietwat verrassend de derde editie van de AgriTop50 van deze krant en AGD.nl aan.

De landbouwminister grijpt de macht op een moment dat de vertrouwde kopstukken als Antoon Vermeer en Daan van Doorn een stap terug doen. Het gouden duo uit het Zuiden is nog niet verdwenen van de lijst, die een neerslag vormt van activiteiten en prestaties in het afgelopen jaar.

Verburg is ontegenzeggelijk gegroeid in haar rol als landbouwminister. Wie haar ziet spreken in den lande, kan dat beamen. Ook in Den Haag staat ze steeds krachtiger voor mening en beleid en laat zij zich niet gemakkelijk een richting in duwen. Dat bleek bijvoorbeeld in de zuiveldiscussie, waar ondanks toenemende druk vanuit de landbouw, politieke partijen en vooral collega-lidstaten Verburg vasthield aan het ingezette liberale beleid en een toekomst gericht op een vrije productie na 2015.

Ook in Brussel is de eerste Nederlandse vrouwelijke bewindspersoon op landbouw ingeburgerd. Haar rol en positie als vertegenwoordiger van nog altijd een grootmacht in de agrarische wereld zijn duidelijk. Even was zij zelfs in beeld als nieuwe landbouwcommissaris. Verburg haalde in 2009 onder meer verlenging van de derogatie binnen.

In haar voordeel spreekt dat de agrarische sector haar te weinig voor de landbouw vindt opkomen en de milieu-, dieren- en natuurlobby haar (als CDA’er) te veel namens de landbouwlobby vindt spreken. Kritiek van weerszijden is een teken van onafhankelijkheid.

Bij al die positieve noten voor een standvastige en daadkrachtige minister is een forse kanttekening te maken. De macht en invloed - de waarden waarover de Top50 oordeelt - van Verburg zijn pijnlijk duidelijk geworden met de keiharde ingreep in december om de Q-koortsepidemie te beteugelen. De grote vraag is of zij niet al eerder had moeten ingrijpen, zodat dit leed was voorkomen. Het antwoord neigt naar ja, maar een definitief oordeel is pas na grondig onderzoek mogelijk.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Wie hoog klimt, gaat diep vallen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Goede minister? Verburg? Amme hoela! Al maanden geleden plaatste ik bij haar profiel in de Agri-top 50 een voorbeeld van hoe structureel onbetrouwbaar deze minister is. Ik haalde het voorbeeld aan van de door Verburg per 1 april 2008 verlengde Zwanendriftvergunning van P.O. te Nieuwerbrug. Die vergunning zou ingevolge een ministerieel besluit d.d. 1.4.1998 per 1 april 2008 voorgoed vervallen maar Verburg verlengde deze in het geniep en publiceerde het evenmin in de Staatscourant. Ik ging in juli 2008 undercover op de koffie bij die zwanendrifthouder (groothandelaar in vlees van geslachte knobbelzwanen) en vond uit dat hij Verburg goed kent omdat hij de jacht pacht op het land van Verburg's broer. En dat zijn zoon een boerderij van de familie Verburg heeft gekocht in Nieuwerbrug-De Bree. "Nee jongens", lachtte de zwanenboer ons (want in zulke zaken moet er altijd een getuige bij zijn) toe, "Gerda ken ik heel goed en die vergunning was dus zo geregeld!" Als we in dit land op zulk een schadalige manier met vergunningverlening en wetgeving omgaan, dan is de bananenrepubliek een voldongen feit! Dankzij.........het CDA!

 • no-profile-image

  TFWC

  Ik kan niet wachten op dat onderzoek. Hopelijk door Pieter van Vollenhoven. Goede minister? laat me niet lachen. Hard krijsen betekent niet dat je een goede beleid voert. Als ze een beetje slimmer was geweest, was die hele Q-koorts ramp voorkomen en hadden volksgezondheid én het boerenimago niet zo'n deuk opgelopen. Ze mag nu gezellig op de thee bij een getroffen boer gaan zielig doen, maar dit heeft ze helemaal zelf laten gebeuren!

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  Minister Verburg ontmoette ik tijdens een gentech conferentie. Zij kwam integer over. Daarom snap ik er geen sikkepit van waarom zij haar oren liet hangen naar de gentech industrie. Samen met minister Cramer probeerde ze daarna tijdens een internatioale conferentie in een zwaar beveiligd Kurhaus in Scheveningen andere landen over te halen haar beleid te volgen.
  tegenstanders van gentech werd de mond gesnoerd door de microfoon simpelweg uit te draaien tijdens hun gezamelijke verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.