Home

Achtergrond 2 reacties

Ook vakbond geitenhouders wil naar rechter

De onlangs opgerichte Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) overweegt een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Landbouw over de tankmelkcontroles.

Volgens voorzitter en woordvoerder Martien Rongen uit Sint Anthonis (Noord-Brabant) wordt er geen rekening gehouden met een entstof-reactie bij de geiten. "Net als de griepprik bij mensen, reageren ook de geiten op de vaccinatie. De controles geven daardoor een vertekend beeld'', zegt Rongen vandaag.

Martien Rongen is een van de initiatiefnemers van NGHV. Hoeveel geitenhouders zich al hebben aangesloten wil hij nog niet kwijt. Volgens Rongen is het niet de bedoeling om de landbouworganisaties LTO en ZLTO de wind uit de zeilen te nemen. "Die hebben in eerste instantie belangrijk werk gedaan. Zij moeten echter met meerdere belangen rekening houden. Het is nu tijd voor een collectief bestaande uit alleen geitenhouders.''

De NGHV wil ook dat het fokverbod in de huidige vorm van tafel gaat. Voor niet besmette bedrijven zou het fokverbod van week tot week geëvalueerd moeten worden. "Wij pleiten voor een zo kort mogelijke periode en geen verbod'', aldus Rongen.

Jan van Lokven, voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van de ZLTO, betreurt dat een aantal collega's een ander spoor kiest. "Volgens mij staan we voor dezelfde belangen. Maar blijkbaar kunnen zij dat beter verwoorden.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kritische lezer

    Gelukkig is er een vakbond die wél voor de geitenhouders opkomt. De LTO betreurt dat.

  • no-profile-image

    marinus

    Ja Jan van Lokven, de geitenhouders kunnen dat écht wel veel beter verwoorden dan jij. Want van ZLTO valt aleen maar hetzelfde te vernemen als van LTO: "Béééééééh!"

Of registreer je om te kunnen reageren.