Home

Achtergrond 4 reacties

Ook in Azië kost voor baat uit

De vrees dat na de afschaffing van de melkquotering ook de EU-melkveehouder moet gaan melken tegen Nieuw-Zeelandse afbraakprijzen, lijkt achterhaald. De afschaffing gaat er niet vanzelfsprekend toe leiden dat de prijs zich gaat bewegen rond 20 à 25 cent per kilo, de ene keer meer, de andere keer minder.

In het rapport Dairy Beyond the Global Financial Crisis schetst Rabobank een stijging van de wereldwijde vraag naar zuivel, met name in Azië. De komende jaren stijgt de vraag elk jaar een paar procent. Dat is op zich goed nieuws, ook al zal die extra vraag deels worden ingevuld door lokale produktiegroei.

Belangrijker dan de voorspelde stijging van de vraag is daarom de stelling dat productiecapaciteit voor goedkope melk beperkt is. Er is in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika niet onbeperkt goedkope melk beschikbaar om in de stijgende behoefte te voorzien. Ofwel, de prijs voor export naar verre bestemmingen gaat straks niet onderuit tot net boven het niveau van de allergoedkoopst producerende bedrijven in de wereld. Er komt ook meer ruimte voor melk van efficiënte bedrijven op West-Europese leest geschoeid.

Maar op zichzelf is ook dat nog geen basis voor een goed belegde boterham voor de Nederlandse zuivelsector. Om maximaal te kunnen profiteren van de stijging van de koopkracht in de wereld, vooral in Azië, moeten relatief hoogwaardige producten, de betere kazen, worden geëxporteerd. Geen bulkpoeder, dat kunnen ze daar zelf wel maken.

Daarop moeten dan ook de inspanningen van de zuivelaars gericht zijn: export naar verre bestemmingen van producten met een hoge toegevoegde waarde. Naast vanzelfsprekend het behoud van nabije markten.

Voor leden/leveranciers gloort licht in de verte. Het vraagt wel flinke investeringen in marktontwikkeling om de marge naar hier te halen. Ook bij goed perspectief gaat de kost voor de baat uit.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is nu wel zo dat de Economie in Azié gestaag groeit!!!... Mensen zijn er ook genoeg die graag willen werken!!!... Het is niet te vergelijken met midden en oost- Europa. Wij zien nu de expansiedrift van China, gevolgd door India. Natuurlijk kan ik mij vergissen. Maar ik denk van niet. Bovendien zorgt de dure Euro voor één Turbo effect!!!...

 • no-profile-image

  Han

  Is dit weer 1 van Rabo's rose wolken? De economie in USA is nog lang niet in rustig vaarwater. Wie betaalt op dit moment de uitgaven van Obama? Ja juist China is de credit verschaffer, kan USA niet voldoen aan zijn $ verplichtingen, zal China genoeg doening eisen in de vorm van goederen, wat ligt dan voor de hand ETEN tegen een schappelijk prijsje!! Doen wij dan mee, nee wij staan buiten spel. De andere landen op de aardbol, hebben of zelf export voedsel, of weinig of geen koopkracht. Ik zie dan ook geen Sky High prijzen en een eindeloos grote melkzee of graan berg. Het zal hooguit het een of het ander zijn, nooit samen. De Rabo wil de melkveehouders kennelijk in dezelfde situatie manoevrern als de kassentuinbouw. Die jongens verzuipen in bloedrood tomatensap na de SUPER S&L constructie van Rabo voor de kasjes (60 ha / bedrijf)in de Wieringermeer. Het lijkt wel of de Rabo speelt voor Rattenvanger, Boerenslaven vanger, ze strooit mooie geluiden rond en de meute rent mee naar de geldmachine om zijn geluk in melkland te beproeven. Helaas de laatste boer is net te veel om het leuk te houden want de Rabo zal niet bij machte zijn om zijn winsthonger tijdig te stoppen.
  Zie voorbeeld uit de oudheid.(bijbels vehaal)
  <>

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Han. Waarschijnlijk zal de Rabobank voorlopig de grootste producent van agrarische producten zijn en na verloop van tijd, de grootste Grootgrondbezitter!!!... Fortis kwam via de voordeur, Rabo via de achterdeur!!!... Waarheen zal het gaan ??? Als de exportrestitutie voltooid verleden tijd is, zullen de prijzen snel de bovengrens voor Bulkproducten bereikt hebben. Daarom is het verstandig voor boer en tuinder, niet te veel vreemd kapitaal in huis te halen.

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste Han en Piet, Wat jullie opschrijven wordt je niet vrolijk van maar voor het grootste deel hebben jullie gelijk!
  Persoonlijk vind ik de rabo een erg goede bank. Ik weet zeker dat er veel boeren groot zijn geworden mede door toedoen van de rabobank.Maar het is met de rabo net als met wodka: Maak er spaarzamelijk gebruik van!

Of registreer je om te kunnen reageren.