Home

Achtergrond

Ook Italië krijgt paars als politieke kleur

In navolging van Nederland en Canada wordt Italië zaterdag een van de zeer weinige landen ter wereld waar de kleur paars als politiek symbool wordt gebruikt.

No Berlusconi Day, waarvoor honderdduizenden Italianen in tal van steden op straat worden verwacht, is zaterdag paars gekleurd.

,,Wij hebben ervoor gekozen omdat het aan geen enkele partij herinnert en omdat het een ludieke kleur is'', aldus een van de organisatoren van het massale protest voor democratie en tegen premier Silvio Berlusconi vrijdag in de krant la Repubblica.

Andere kleuren hebben in Italië al sinds de vorige eeuw een politieke betekenis, zoals het zwart van de fascistische dictator Benito Mussolini en het rood van de Italiaanse Communistische Partij (PCI), die jarenlang de grootste communistische partij van West-Europa was. De kleur groen is in Italië dubbel bezet: hij wordt niet alleen door de milieubeweging gebruikt, zoals ook elders in de wereld, maar ook door de separatistische Lega Nord. Lega-leider Umberto Bossi en zijn politieke vrienden lopen regelmatig getooid met een groene stropdas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.