Home

Achtergrond

Ontwerptekst Denen op klimaattop uitgelekt

De onderhandelingstekst van Denemarken is gisteren op de klimaattop in Kopenhagen uitgelekt.

Volgens Milieudefensie is er veel beroering over de inhoud van het ontwerpvoorstel ontstaan. Denemarken is de voorzitter van de klimaattop.

Volgens een woordvoerder van Milieudefensie wordt het milieuverdrag van Kyoto uit 1997 nergens genoemd in de tekst, waarover de milieuorganisatie ,,verbouwereerd'' is. ,,Daarmee wordt het enige verdrag waarmee rijke landen wettelijk worden verplicht tot het verminderen van broeikasgassen ten grave gedragen'', aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder zullen ontwikkelingslanden dit niet accepteren, omdat alleen een juridisch bindend verdrag hen het vertrouwen geeft dat rijke landen hun beloftes nakomen. Het hoofd van de G77, een samenwerkingsverband van ontwikkelingslanden, noemde de ontwerptekst inderdaad ,,een ernstige schending die het succes van de onderhandelingen bedreigt''.

Volgens Milieudefensie is het ,,nog zorgwekkender'' dat landen zelf mogen voorstellen hoeveel broeikasgassen ze minder willen uitstoten. Alle voorstellen bij elkaar opgeteld is dan het resultaat van de klimaattop. Volgens Milieudefensie is dit de omgekeerde wereld. Bij Kyoto werd eerst bepaald hoeveel er mocht worden uitgestoten en dit aantal werd vervolgens tussen de landen gedeeld op basis van hun uitstoot en bruto nationaal product.

,,Het klimaatbureau van de Verenigde Naties stelt dat rijke landen hun broeikasgasuitstoot in 2020 met 25 tot 40 procent moet reduceren. Dat moet leidend zijn en niet de goede wil van afzonderlijke landen'', zei de woordvoerder van Milieudefensie. Volgens de organisatie durft geen enkel land de noodzakelijke stappen te zetten met de huidige werkwijze.

Verder blijkt uit de tekst dat rijke landen op korte termijn 10 miljard euro beschikbaar willen stellen, terwijl daar volgens Milieudefensie een veelvoud van nodig is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.