Home

Achtergrond

Onderzoek naar strandkrab wint prijs

Onderzoekster Isabel Smallegange heeft de Waddenacademieprijs 2009 gewonnen met haar proefschrift over het foerageergedrag van de strandkrab, een bijzondere en belangrijke bewoner van het waddengebied.

De prijs van 5000 euro wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge onderzoeker door de Waddenacademie, een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Smallegange ontdekte in het onderzoek voor haar promotie dat strandkrabben op voedselrijke plekken een prooi vangen. Die brengen ze vervolgens naar een stil plekje, waar weinig concurrenten zijn, zodat de prooi rustig opgepeuzeld kan worden. De jury noemt het proefschrift van Smallegange ,,uitstekend uitgewerkt'' en ,,goed leesbaar voor niet-ingewijden.'' De Waddenacademie hoopt dat de prijs meer jonge wetenschappers uitdaagt om onderzoek te doen naar de bijzondere natuur van de Wadden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.