Home

Achtergrond 10 reacties

Ondersteuning voor Amerikaanse melkveehouders

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelt ruim 41 miljoen euro beschikbaar voor het opkopen van kaas van de eigen markt.

Ook wordt er gestart met het uitkeren van eenmalige subsidies, in totaal ruim 200 miljoen euro, vanwege de lage melkprijs in het afgelopen jaar. Met beide uitgaven was al eerder door het ministerie van Landbouw rekening gehouden.

De kaas zal worden gekocht door de Commodity Credit Corporation en is bestemd voor de Amerikaanse voedselbanken. Zo wil de overheid zowel gezinnen met een laag inkomen, die afhankelijk zijn van de voedselbank, ondersteunen als ook de eigen zuivelmarkt stimuleren. De eenmalige crisispremie bedraagt ongeveer 70 dollarcent per 100 kilo melk. Bij uitbetaling op bedrijfsniveau wordt een plafond gehanteerd van 2,72 miljoen kilo melk. Daardoor kunnen Amerikaanse melkveehouders maximaal aanspraak maken op een subsidie van zo’n 13.000 euro.

Verwacht wordt dat de gemiddelde melkprijs in de VS over 2009 uitkomt op 19 cent per kilo melk. Dat is flink lager dan de 28 cent die in 2008 werd uitbetaald. "Iedereen begrijpt dat het steunbedrag niet volstaat om de gemaakte verliezen weg te vegen. Maar het kan sommige bedrijven wel van het faillissement redden", zegt volksvertegenwoordiger Dave Obey tegen Reuters.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eigen schuld

  Het produceren van melk, zonder afspraken te maken met de koper van de melk. Dus maak eerst een afspraak over de prijs voor dat er uberhaupt iets geproduceerd wordt, of wordt U liever door iemand anders uitgemolken?

 • no-profile-image

  Stop

  Hai Megabedrijf, komen je koeien dan wel buiten? Zal wel niet, je melkt natuurlijk met de robot, en bent daar natuurlijk heel druk mee. Over hoger en beter niveau valt nog over te twisten. En grupstallen zijn met 120 koeien allang niet meer.... Je denkt dat je alleen maar door groter en nog meer groter te worden alles onder controle blijft houden zeker. Wil wedden dat er binnen nu en 10 jaar onder de zeer grote bedrijven met een hoge veebezetting nog meer ziekte's uitbreken en dat deze beesten eerder en jonger dood zullen gaan. En het wil niet zeggen dat alles wat groot is altijd goed is. Ook de wereldbevolking is zo'n voorbeeld hiervan. Overal waar teveel van komt wordt door de natuur weer gereduceerd. (hebben wij gelukkig zelf niet in de hand)

 • no-profile-image

  prullemanneke

  Zeg boerin, waar hebben jullie die kraantjes gekocht, ik kan ze nergens vinden, heb ze gegoogeld en geyahoo't, maar kan ze in ieder geval niet op internet vinden.
  Mischien heeft onze genie bill gates ze wel, even bing proberen.

 • no-profile-image

  boerin

  Sarcastisch bedoeld, maar dat snap jij ook wel, ook al ben je een prullemanneke. Als er een land de produktie beperkt heeft in de overvolle wereldmarkt, was het de USA. Produktie stop zetten is in de melkveehouderij nou eenmaal niet mogelijk.

 • no-profile-image

  boerke

  Okee stop megabedrijf, ben het helemaal met je eens, maar wie gaat die 120 koeien bedrijven bemannen dan?? Er zijn nu al een tekort aan (bekwame) managers / boeren in het algemeen, niemand wil de handen meer vuil maken. Kijkt U maar eens hoeveel minder studenten er nog voor de agrarische school kiezen. En degene die er nog voor kiezen gaan de milieu-richting doen zodat ze die paar sukkels van boeren die nog overzijn het leven zuur kunnen gaan maken.
  Boeren zijn absoluut geen sukkels, maar om het verhaaltje wat kracht bij te zetten was het wel een gepaste sarcastische opmerking vond ik zo)
  Ik zou ook dolgraag 120 koeien melken in een mooie dubbel 6 melkstal of met de robot, maar dat kan tegenwoordig dus niet meer. Nu mischien nog net, maar in de (nabije) toekomst niet meer. Iedereen die denkt dat dat wel kan heeft oogkleppen op.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @Stop mega bedrijf Als je in europa kijkt dan zitten de meeste koeien nog in grupstallen. Het gemiddelde bedrijf heeft nog lang geen 50 koeien. Dus het is een goed vergelijk. Het klopt dat de meeste bedrijven met 120 koeien een top stal hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat zij goed verzorgt worden. In Nederland is bijna alles super. Maar Nederland is een kleine stad in de wereld. Men mag dat niet als uitgangs punt nemen. Ook niet alle mega bedrijven hebben het goed voor elkaar. Maar mega bedrijven die koeien netjes verzorgen kunnen de koeien een extra plus geven door investeringen die bij kleine bedrijven niet uit kunnen. Er zijn voordelen van mega bedrijven maar ook nadelen. Maar als je als ondernemer goed met het bedrijf omgaat dan kunnen de nadelen beperkt worden. Over dierziektes kan ik maar één ding zeggen. Wij hebben nog nooit problemen gehad met mkz of varkens pest nog nooit problemen met ibr etc. Wij enten zoveel mogelijk en streven ernaar dat we zo'n hoog mogelijke gezondheids status hebben. Mest probleem ken ik niet. Alles is geregeld met contracten. En ik weet dat ik niet de enige ben die het goed voor elkaar heeft. Dus graag geen vooroordelen. By the way: ik heb meer dieren buitenlopen dan de gemiddelde melkveehouder!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb een mega bedrijf. En mijn koeien hebben het beter als vele die nog in grupstallen zitten. Ook is ons manegment niveau hoger. Dus het dierwelzijn is bij ons beter. Bedrijven met 120 koeien kunnen ook een goed welzijn hebben maar dat is niet vanzelf sprekend. Dit is zeker geen argument om te pleite voor kleine bedrijven!!!

 • no-profile-image

  stop

  Kunnen ze gewoon niet even die megabedrijven reduceren met dieren tot normale aantallen van ca. maximaal 120 koeien per bedrijf. Goed voor dierenwelzijn, en goed voor de overproductie. Slinkt de melkplas en is weer goed voor de prijs van het product.

 • no-profile-image

  boerin

  Zo is dat, 'eigen schuld, dikke bult', eerst afspraak maken met de koper, en wil de koper niet betalen wat jij nodig hebt, draai je gewoon de kraantjes dicht onder de koe.

 • no-profile-image

  boerke

  die 13.000 (dollar by the way) euro is wel leuk natuurlojk, en word ook met veel plezier aangenomen, maar het redt geen een bedijf vn moderne omvang van failisement. De enige die het van failisement kan redden is de amish melkveehouder die 10 koeien nog met de hand melkt, alle andere boeren die hebben er alleen maar een leuk centje bij om de auto aan het rijden te houden en om eten te kopen zonder daarvoor de creditcard nog verder in het rood te brengen.
  Toch bedankt Obama (deze keer niet NObama voor de verandering) beter dan niets. Mij is altijd geleerd om een gegeven paard niet in de bek te kijken en dat doen we dus ook niet, wil alleen wel even duidelijk maken dat als je bijvoorbeeld 400 koeien melkt, en het laatste jaar voor zo'n 400.000 dollars achter ligt met betalen (daar zit de bank-betalingen ook bij) dan helpt die 13.000 euro ook niet.
  Conclusie is dat het het gezins leven helpt, maar niet het bedrijf.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.