Home

Achtergrond

Ondersteuning bomterrorist waarschijnlijk

De Nederlandse terrorismebestrijder Erik Akerboom (NCTb) neemt de boodschap van Umar Farouk Abdulmutallab dat hij door al-Qaeda is opgeleid en van springstof is voorzien om een aanslag te plegen, heel serieus.

De Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig dat van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit vloog, op te blazen. Zijn poging mislukte.

Volgens Akerboom is uit het eerste onderzoek namelijk gebleken dat de aanslag zeer professioneel was voorbereid. Bovendien is duidelijk geworden dat het gebruikte explosief niet eenvoudig en zonder risico's is te maken. Daarnaast komen de werkwijze en springstof overeen met eerdere aanslagen. Dat maakt zijn verklaring serieus, in ieder geval dat hij hulp heeft gehad, aldus de NCTb.

Dat is in zijn visie ook de reden dat er rekening mee wordt gehouden dat er nog andere personen zoals Abdulmutallab zijn klaargestoomd, voor het plegen van een aanslag. De geïntensiveerde controles op Schiphol en de komst van bodyscans moeten uitkomst bieden tegen deze mogelijke dreiging in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.