Home

Achtergrond

Oeso: overheidsschuld brengt herstel in gevaar

Landen met oplopende schulden brengen de houdbaarheid van een economisch herstel in de komende jaren in gevaar.

Dat zei vice-secretaris-generaal Pier Carlo Padoan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een vandaag gepubliceerd interview met de grootste Italiaanse krant Corriere della Sera. Padoan is sinds begin deze maand tevens de nieuwe hoofdeconoom van de organisatie.

Landen stimuleerden het economisch herstel door geld in de economie te steken. Daarvoor namen ze grote schulden op zich. Op die manier hoopten ze de vraag naar goederen te stimuleren. De vraag zal volgens Padoan echter onvoldoende zijn, zelfs in 2011. Volgens de hoofdeconoom kan voor sommige landen de schuldpositie onhoudbaar worden, mede door de wereldwijd toenemende vergrijzing.

Hij rekent erop dat door de stimuleringspakketten het herstel sterker zal zijn dan de markt verwacht. De Oeso becijferde in november dat de wereldwijde economische groei volgend jaar uitkomt op 3,4 procent. Voor Nederland gaat de Oeso uit van een kleine groei van 0,7 procent over 2010.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.