Home

Achtergrond

Obama: oorlog is soms gerechtvaardigd

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.

Hij kreeg de prijs in de Noorse hoofdstad. Hij zei in het stadhuis van Oslo de prijs met "grote dankbaarheid en nederigheid'' in ontvangst te nemen. Hij bracht hulde aan demonstranten van de oppositie in Iran, Zimbabwanen die naar democratie streven en hervormers zoals Aung San Suu Kyi uit Myanmar.

Obama krijgt de prijs voor zijn inzet om de spanningen in de wereld te verminderen en zijn streven naar een kernwapenvrije wereld. Maar hij zei in zijn toespraak dat oorlog soms gerechtvaardigd is "vooral om humanitaire redenen'' en riep op tot strenge maatregelen tegen landen die de internationale wetgeving schenden, zoals Iran en Noord-Korea.

Obama kreeg een medaille en een diploma. Ook krijgt hij een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro. Dat zal hij aan liefdadigheid schenken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.