Home

Achtergrond

Obama komt naar einde klimaattop

De Amerikaanse president Barack Obama woont op 18 december de cruciale laatste dag van de klimaattop in Kopenhagen bij.

Dat maakte het Witte Huis gisteren bekend. Obama was aanvankelijk van plan om alleen het begin van de top op 9 december bij te wonen, maar dat kwam hem in Europa op felle kritiek te staan. "Als sommige mensen het begin van de top bijwonen en anderen het einde, wanneer moeten we dan beslissingen nemen?'', vroeg de Franse president Nicolas Sarkozy zich hardop af op een bijeenkomst in Trinidad.

Obama zou volgens het Witte Huis na overleg met andere leiders hebben besloten dat de meeste vooruitgang kan worden geboekt als hij tegen het einde van de onderhandelingen aanschuift. In totaal maken meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders tussen 7 en 18 december hun opwachting in Kopenhagen.

Het Witte Huis stelde jaarlijks 'een eerlijke bijdrage' te willen leveren aan een nog op te richten klimaatfonds voor ontwikkelingslanden, dat een belangrijk onderdeel moet worden van het nieuwe verdrag. Vanaf 2012 moeten jaarlijks miljarden euro's beschikbaar worden gesteld om landen in de Derde Wereld te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.