Home

Achtergrond

Obama al tevreden met imperfect akkoord

De Amerikaanse president Barack Obama is klaar om nog vrijdag tot een klimaatakkoord te komen.

Dat zei hij op de laatste dag van de klimaattop in Kopenhagen. Hij zei dat de wereld een nieuwe overeenkomst moet accepteren, zelfs als dat akkoord niet perfect is.

"We kunnen dit akkoord nemen en er verder op bouwen'', zei Obama. "Of we kunnen kiezen voor vertraging en dan zijn we terug bij dezelfde argumenten als altijd, maand na maand, jaar na jaar. En dat terwijl het gevaar van klimaatverandering groeit totdat het niet meer terug te draaien is.''

Hij hamerde op transparantie. "We moeten een mechanisme hebben dat overziet of we onze beloftes nakomen en waarmee we informatie transparant kunnen delen'', stelde Obama. Hij wil onder meer niet dat geld dat de VS beschikbaar stellen, in China terechtkomt. "Als we geen rekenschap afleggen, dan is elke overeenkomst slechts een verzameling lege woorden op een vel papier.''

Alle ogen waren gericht op Obama, omdat zijn aanwezigheid tot beweging zou kunnen leiden in de onderhandelingen, die de afgelopen dagen zeer traag verliepen. Hij zette de beloftes van de VS nogmaals uiteen, zonder daar echter een schepje bovenop te doen. De VS zullen in 2020 17 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 2005. In 2050 zal dat 80 procent zijn. "Amerika zal dit nakomen, ongeacht wat er gaat gebeuren in Kopenhagen'', aldus Obama.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.