Home

Achtergrond

OFH: grootste schade sinds 2000

De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH) keert in 2009 aan haar verzekerden 6,6 miljoen euro uit voor hagelschade.

Dat is in procenten van het totaal verzekerde bedrag uitgedrukt, het hoogste uitkeringspercentage sinds 2000.

Telers ontvangen de schadeuitkering op 17 en 20 december. "Voor een aantal fruittelers zal dat in deze moeilijke financiële tijden zeer welkom zijn", denkt Gert-Jan van Dijk van OFH.

Volgens OFH valt de schade groter uit doordat een groot aantal bedrijven verspreid over het werkgebied van de OFH is geconfronteerd met hagelschade.

De meest omvangrijke schade trad op tijdens het noodweer in de nacht van maandag 25 mei op dinsdag 26 mei. Vooral de westelijk helft van België en Nederland werden toen getroffen. Uitschieters waren het westen van Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Later trad schade op in Zuid-Limburg (11 juni), Midden- en Overbetuwe, land van Maas en Waal (16 juni) en Noord-Limburg (21 juli). Belgische verzekerden werden getroffen op 21 en 24 juli en op 20 augustus.

OFH registreerde van half april tot en met medio oktober 43 hageldagen. In 2008 waren dat er 25, waarvan op vier dagen extreme schade werd aangericht met uitvalpercentages van 90 tot 100 procent. "Schade van die mate hebben we dit jaar niet gezien", stelt Van Dijk vast.

Het hoge uitkeringspercentage heeft geen gevolgen voor de premie van volgend jaar. Fruittelers kunnen dan ook kiezen voor de brede weersverzekering óf een hagelverzekering. De brede weersverzekering dekt meerdere weerrisico’s en wordt gesubsidieerd door de overheid. Diverse verzekeraars gaan het product aanbieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.