Home

Achtergrond 1 reactie

Notering voor hele sector belangrijk

Het Productschap Tuinbouw wil een landelijke notering van peen niet financieel steunen.

Volgens Jan Douma is zo'n notering belangrijk vanwege handel die op basis van noteringen plaatsvindt. De drie beursbesturen in het noorden van het land, Dronten, Emmeloord en Middenmeer, hadden besloten om te fuseren en samen met de beurs Goes een landelijk beleid te maken. Zowel LTO Noord als ZLTO waren hier een groot voorstander van. Het Productschap Akkerbouw gaat daaruit voortvloeiend de noteringskosten van de beurzen Goes en Emmeloord, van aardappelen, uien en graan ondersteunen.

Helaas heeft het Productschap Tuinbouw (PT) het verzoek van de beursvereniging Noord en Centraal Nederland ( LNCN) om de noteringen van peen financieel te ondersteunen, afgewezen. De argumenten van het PT voor de afwijzing vragen om een nadere uitleg.
De discussie over het wel dan niet openbaar maken van de noteringen hebben wij een aantal jaren geleden intensief gevoerd. Toen zijn we tot de conclusie gekomen dat noteringen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Versnippering door kleine organisaties in een land als Nederland werkt zeer nadelig. De productschappen zijn bij uitstek organen die aan dit totaaloverzicht invulling kunnen geven. Contributieverhoging is geen optie, omdat dan slechts een deel van de sector betaalt voor iets waarvan de gehele sector wekelijks gebruik maakt. Daarnaast is peen grotendeels een ’vrij’ product met veel marktbeweging, dat wil zeggen, veel handel en veel zaken op basis van de noteringen.

Belangrijk zijn dus die noteringen voor de gehele sector. Dat de beursvereniging Wieringermeer zich niet bij de fusie heeft aangesloten kan ons niet worden aangerekend. Dat mag niet het argument zijn om het verzoek van LNCN af te wijzen en daarmee naast het uiteindelijke doel te schieten.

Geluiden uit de sector die ons, en ook het PT bereiken, zijn dan ook van onbegrip tot boosheid. Dat geeft mij de motivatie om nogmaals de argumenten met de sector op een rij te zetten.

Jan Douma is voorzitter van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    oja

    Zullen we dan ook maar geen heffing betalen vooe het telen van peen?
    Wat doet PT dan met ond geld,lijkt mij 1 van de voornaamste punten om noteringen bekend te maken en hiermee financieel te ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.