Home

Achtergrond

Noren overleven verblijf bij 'koudepool'

Drie Noorse toeristen hebben een onvrijwillige overnachting nabij een van de koudste plekken op aarde overleefd.

Ze hadden circa 100 kilometer van de 'koudepool' Ojmjakon in het Russische Siberië panne met hun huurauto gekregen, meldde het Russische persbureau Interfax woensdag. De Noorse ambassade in Moskou had de Noren dinsdagavond als vermist opgegeven. Een uitgebreide zoekactie van de Russische autoriteiten resulteerde woensdagochtend in de vondst van het trio. De Noren hadden het met een buitentemperatuur van min 35 graden Celsius ijskoud gekregen, maar waren verder wel gezond.

De Russische autoriteiten beweren dat in 1926 in Ojmjakon de koudste temperatuur ooit in bewoond gebied op aarde is gemeten. Op een nacht zou het er toen min 71,2 graden zijn geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.