Home

Achtergrond

Noord-Ierse melkvoorman gematigd optimistisch

De melkprijzen zullen de komende maanden dalen omdat de Europese melkproductie naar de voorjaarspiek toe gaat.

Dat zegt David Dobben, directeur van United Dairy Farmers. Maar volgens hem zijn de vooruitzichten beter dan ze twaalf maanden geleden waren. Dobben zei dit na de laatste melkveiling van het jaar bij deze Noord-Ierse coöperatie. Op die veiling kwam een notering tot stand van 27,72 pence (ongeveer 30,5 eurocent) per liter. Dat was 0,8 pence lager dan een maand geleden maar nog altijd de op twee na hoogste notering van 2009.

"Een wat afzwakkende prijs was ook verwacht omdat de exportsubsidies nu bijna allemaal gebruikt zijn en het aanbod van melk is toegenomen. We verkochten 40 miljoen liter melk, waarmee dit de grootste veiling sinds de zomer was. De gemiddelde prijs van 27,72 pence is nog altijd erg goed en ongeveer elf procent hoger dan een jaar geleden," aldus Dobben.

Volgens Dobben hebben de veilingen van 2009 nog eens aangetoond dat melk in de herfst en winter meer opbrengt dan in de rest van het jaar omdat er dan een grotere vraag is. "Zij die voor voorjaarskalven pleiten, moeten zich ook realiseren dat de bulkmarkten geen houdbare opbrengst zal bieden als de EU met haar beleid van verminderde steun doorgaat en zich terugtrekt van de wereldmarkten."

Of registreer je om te kunnen reageren.