Home

Achtergrond 3 reacties

Noord-Holland eist afschieten damherten

De provincie Noord-Holland eist dat de gemeente Amsterdam loslopende damherten in het kustgebied tussen Zandvoort en Noordwijk snel afschiet.

Een woordvoerster van de provincie heeft een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Volgens de woordvoerster veroorzaken de herten in het duingebied veel overlast. Ze grazen tuinen leeg en vormen bovendien voortdurend een gevaar voor het verkeer. ”Afgelopen weekend was er voor het eerst een ongeluk met letsel”, zegt zij. ”Dat is ook niet te voorkomen, want die herten lopen zomaar de weg over.”

De hoeveelheid herten is de laatste vijf jaar fors toegenomen. Volgens Noord-Holland moet Amsterdam als eigenaar van het gebied snel actie ondernemen. ”Wij verwachten voor het eind van het jaar een reactie van de gemeente”, zegt de woordvoerster van de provincie. ”Anders gaan we zelf maatregelen nemen.”

Amsterdam is momenteel echter niet van plan de damherten af te schieten, zei een woordvoerster van de gemeente in een reactie. Om de overlast van de beesten tegen te gaan is de hoofdstad bezig met het plaatsen van hekken en wildroosters. Dat gaat echter niet zo snel als gepland, omdat een aantal omwonenden bezwaar hebben gemaakt.

De vele herten in het gebied zijn al jaren onderwerp van discussie. Eerder sprak drinkwaterbedrijf Waternet al zijn zorgen uit over de invloed van de dieren op de kwaliteit van het drinkwater. Het vreesde vooral voor de gevolgen, als de beesten in de streek zouden doodgaan.

De gemeenteraad van Amsterdam besloot in 2004 dat de beesten enkele jaren niet mochten worden afgeschoten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit is weer typisch Nederland op zijn smalst. Inderdaad gemeente Amsterdam, een wijs besluit: in dit land horen hekken en rasters de grote grazers binnen de perken en van de openbare weg te houden. En Damherten zijn grote grazers! Het Waterbedrijf moet zich dat goed realiseren. Als men die herten afschiet dan worden er beslist andere grazers zoals Schotse Hooglanders of Konick Paarden uitgezet om de vegetatie open te houden en bosvorming te beteugelen. En die poepen en piesen ook en gaan ook weleris dood. Niet zeiken dus stelleltje knurften. Beter een duingebied vol herten dan een loslooprundveehouderij annex wilddraafstoeterij.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Die herten zijn daar uitgezet. En vervolgens is er nooit meer naar omgekeken. Nu is er dus zogenaamd een probleem en moet er weer geknald worden. Door jagers natuurlijk. En zo is het balletje weer rond. Die woordvoerster praat natuurlijk namens het demissionaire statenlid Visser. Het wordt tijd dat ze eens wat aan die man doen!

 • no-profile-image

  gert

  waar blijven wakker dier en Marianne ?

Of registreer je om te kunnen reageren.