Home

Achtergrond 12 reacties

Nog geen duidelijkheid over maatregelen Q-koorts

De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) hebben vandaag overlegd over de Q-koorts.

Besluiten kwamen vandaag nog niet naar buiten en worden op zijn vroegst morgen verwacht.

De ministers moeten onder andere een besluit nemen over de vraag of het zinnig is om niet drachtige, besmette dieren ook te doden. Daarnaast wordt bekeken of het mogelijk is om de dieren te slachten in plaats van te ruimen.

Een groep deskundigen onder leiding van directeur Roel Coutinho van het Centrum infectieziektebestrijding (CIB) moet over deze zaken advies uitbrengen. Dat advies was vandaag nog niet af, aldus een voorlichter van het RIVM, waar het CIB onderdeel van is.
Als het laten leven van niet drachtige, besmette dieren geen extra risico’s voor de volksgezondheid oplevert, moeten ook de ongevaccineerde geiten worden getest. Alle gevaccineerde dieren worden sowieso getest, heeft landbouwminister Verburg gezegd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  99,9 % van de mensen die besmet worden worden er nauwelijks ziek van. Niet alleen de geiten , ook andere dieren kunnen drager en verspreider zijn . Dus ook alle drager-honden -katten -mensen ruimen ?
  Zie het in de juiste proportie. Roken maakt ziek, drank-gebruik heeft ook nadelige gevolgen. Auto's zijn levensgevaarlijk , maar ook vogelspotter en herkauwer maken veelvuldig gebruik van dat soort moordtuigen op wielen want openbaar vervoer blijft meestal verre van natuurgebieden en trekvogel-pleisterplaatsen.
  Een gezond mens heeft voldoende weerstand, de natuur probeert de zwakken op te ruimen en bij teveel een geboortebeperking toe te passen ; de mens probeert alles in leven te houden.

 • no-profile-image

  brabant

  Goh boerinneke, zouden alle brabanters toevallig op de zelfde plek op vakantie zijn geweest, 2300 precies op die plek. En de rest van Nederland die geen Q koorts hebben toevallig ergens anders. ja ja mooie theorie. Leg maar eens uit, wordt er gruwelijk nieuwsgierig van.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik kom net van de LNV-site. Het is een nachtmerrie om de info over de percelen boven water tev krijgen.
  De info over Q-koorts is zeer goed berijkbaar op de site. Inclusief de geschiedenis daarover vanaf 1937. Op basis van die info is mijn conclusie dat straks 10.000-den geiten gedood worden, maar als het tegenzit blijkt het de bron niet te zijn omdat heel veel nog op veronderstellingen berust. In de zomer zijn ook zeer veel mensen op vakantie,wat heerstte daar ? De mens is zeer mobiel, in hoeverre zitten de mensen juist de geiten te besmetten ? En is het de geit die ziek wordt van de mens, de geschiedenis leert dat het met slachthuizen te maken heeft.
  Iemand kwijtraken is heel erg, maar de dood kun je misschien even uitstellen bij ziekte maar keren niet.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik ben HBO-analist. Ik interpreteer informatie op basis van de kennis die ik in 30 jaar opgebouwd heb. Ik weet de tijd die nodig is om onderzoeksmethode's te ontwikkelen. Die worden ook wel weer eens herzien omdat de praktijk het ongelijk bewees.
  Ik hoop dat u gelijk hebt met uw geiten-theorie maar om zeker te zijn moeten ook de andere 'sporen 'onderzocht worden. Anders is het dweilen met de kraan open. Maar op basis van laboratoria-gegevens is het onzin om te stellen dat jaren eerder aktie nodig was. Er is nog niet lang een goede test-methode. En wat je niet kunt meten, kun je ook niet weten.

 • no-profile-image

  zwalker

  Niet makkelijk is makkelijk gezegd. Honderdduizenden kiezers stemden jarenlang op een partij die hun eigen graf aan het graven was. Van hun eigen donatie! CDA. Het is maar wat jouw maag en beurs verdragen kunnen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boerin wuif de ernstige bedreiging die Q-koorts heet niet zo achteloos weg.
  Gisteravond viel te zien hoeveel mensen in de gemeente Landerd Q-koorts hebben, terwijl er daar maar vier geitenhouderijen zijn. Het is van de krankjoreme dat LNV, VROM en LTO deze zaken zo lang stil hebben gehouden zonder er adequaat tegen op te treden en te voorkomen dat het de huidige vormen aan kon gaan nemen. Ik kijk de geitenhouders er niet persoonlijk op aan, maar als jij meent dat 17 miljoen burgers maar blootgesteld moeten worden aan zieketkiemen die er zijn vanwege een economische agri-activiteit van een paar honderd ondernemers, dan hapert er toch iets aan jouw realiteits- en normbesef. En dat is zorgelijk.

 • no-profile-image

  boerin

  Dubbele agenda's ? Bij voorbaat conclusie's trekken, zonder goed onderzoek heeft al zo vaak nog meer leed veroorzaakt. Dat is een grove fout die nog te vaak gebeurt .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boerin, ik adviseer je ten spoedigste deskundige hulp in te roepen. Dit slaat allemaal als een tang op een zieke geit. Strakjes ga je zeker onze allochtone medelanders de schuld nog in de pantoffels schuiven? Met dit soort humbug bewijs je de sector een slechte dienst. Houd hier dus mee op en kom met zinnige en zinvolle bijdragen.

 • no-profile-image

  boerin

  Brabandertjetjetjetjetje, De meldplicht is er nog maar enkele jaren. De onderzoeksmethoden zijn in ontwikkeling , dus eertijds werd veel niet gemeten en niet geregistreerd. Vanwege de mexicaanse griep gaan misschien meer mensen dan normaal naar de huisarts. Wie een paar dagen gammel is en niet zich bij een arts meld staat ook niet als ziek te boek. Door het computer-tijdperk lijken er veel meer mensen per tijds-eenheid ziek, ik denk dat de media-aandacht ziekte-registratie bevordert maar ik betwijfel of dat ook daadwerkelijk de aantallen veel hoger liggen dan 10 a 20 jaar geleden. Dan heb ik het niet speciaal over Q-koorts.
  De Ecologische Hoofdstructuur is in ontwikkeling en er worden moerassen gemaakt heeft dat ook met de 'explosie' van deze bacterie te maken ? De mens recre-eert bij voorkeur massaal op dezelfde plaats en onverhit voedsel is de trend. 100 jaar geleden maakte de huishoudschool opmars, voedsel moest je verhitten om ziekte-kiemen te doden. Nu lijkt dat niet meer belangrijk.

 • no-profile-image

  john

  het is ook niet makkelijk

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké Boerin zie je nu wel, dat klinkt al heel wat beter. Jij bent dus HBO-analiste en ik was mijn leven lang werkzaam in het ecologisch-populatiedynamische onderzoek. Zodat ik je meteen al kan zeggen dat de EHS geen s(n)ars met Q-koorts van doen heeft. Net zo min als het al dan niet tot ontwikkeling brengen van moerassen in het kader van het modernistische hypemonstrum "Natuurontwikkeling." Daarin komt wél spontaan een virus tot wasdom dat het gezonde realiteitsbesef in dodelijke mate aanvreet. Namelijk het nieuwe en onuitroeibare prion, dat de "Krankzinnige Natuurbeheerdersziekte" veroorzaakt en vaak kortweg het Vera-syndroom genoemd wordt. Maar dit heeft vooralsnog niets uitstaande met welke veeziekte dan ook. De theorie over het bewust infecteren van veebedrijven heb ik niet zelf verzonnen. Spotvogel stuitte daarop tijdens zijn research naar de Vogelgriepuitbraak 2003 (dossier: 'de Pestvogels van Veerman')en veel eerder is al bewezen dat de Mkz-uitbraak in de jaren '80 een uit de hand gelopen 'proef' van het CDI-LNV was. Sinds de Varkenspest 1997 worden virale of bacteriële kiemen klaarblijkelijk bewust ingezet als middel om Soepele Saneringen (SS) mogelijk te maken. Daaraan twijfelen steeds minder mensen, maar het valt vooralsnog erg lastig te bewijzen. Daarom moet er hoognodig een Parlementair Onderzoek komen naar alles wat er zich afgelopen decennia op Veterinair Epidemiologisch gebied in dit land heeft afgespeeld. In afwachting van zulk een onderzoek doet de zittende regering er goed aan om per direct het ministerie van LNV te ontmantelen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niet makkelijk john? Iedere dag die er verstrijkt wordt het moeilijker te verkopen dat een ziekte die al drie jaar geleden in de sector werd uitgezet ter beteugeling van de wildgroei en die niet het beoogde resultaat had, zo uit de klauwen kon tippelen. Marianne had groot gelijk: dood door schuld! En de schuldige heet CDA!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.