Home

Achtergrond

"Nigeriaanse verdachte is zoon oud-minister"

De 23-jarige Nigeriaan Abdul Farouk Umar Abdulmutallab, die gisteren een terreuraanslag zou hebben willen plegen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit, is afkomstig uit een welvarende familie.

Hij is de zoon van een oud-minister en bankier, meldden Nigeriaanse media. De vader bevestigde later dat het zijn zoon betreft.

De 70-jarige prominente zakenman Alhaji Umaru Mutallab legde deze maand zijn functie neer als directeur van PLC, de oudste bank van Nigeria. Hij zou zich onlangs negatief hebben uitgelaten over zijn zoon, omdat de jongeman er steeds extremere religieuze ideeën op nahield, aldus familieleden. De vader is volgens hen kapot van het nieuws over de mislukte terreuraanslag door zijn zoon.

Ook was hij verbaasd dat zijn zoon toestemming had gekregen om naar de VS te vliegen. Een half jaar geleden zou hij de Amerikaanse ambassade, de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja hebben ingelicht over de activiteiten van zijn zoon, aldus de Nigeriaanse krant This Day. Onderzocht wordt, waarom de jongeman nooit op een zwarte lijst zou zijn geplaatst.

De moeder of stiefmoeder van de verdachte is een Arabische vrouw uit Jemen. De verdachte zou in Jemen de zeer brandgevaarlijke stoffen hebben gekocht waarmee hij het vliegtuig tot ontploffing wilde brengen.

De verdachte zou er extreme opvattingen over religie op nahouden sinds zijn middelbare schooltijd op een internationale school in Togo. Hij preekte destijds op het schoolplein tegen medescholieren over de islam, berichtte de krant. Daarna studeerde hij in Londen. Het University College London bevestigde dat daar van 2005 tot 2008 een student met de naam Umar Farouk Abdulmutallab werktuigkunde studeerde.

De geradicaliseerde moslim trok vervolgens via Egypte naar Dubai. Eenmaal daar liet hij zijn familie weten dat hij niets meer met ze te maken wilde hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.