Home

Achtergrond

Nieuwe regels voor geluid van windmolens

Voor het maximale geluid dat windmolens mogen produceren komen nieuwe, uniforme regels. De huidige regelgeving is onduidelijk, aldus het ministerie van VROM vandaag.

Zo geldt er nu een ander regime voor grote en kleine windparken en wordt de geluidproductie van zeer grote windturbines onvolledig berekend. Er komt nu een eenduidige norm, de zogenoemde L-den-Norm. "Dit is een norm voor het jaargemiddelde van de geluidniveaus gedurende de dag, avond en nachtperioden'', legt een woordvoerder uit. "In aanvulling hierop komt er een norm voor de nacht, specifiek tegen slaapverstoring.''

Eind 2008 werd in Nederland 2216 megawatt (MW) energie opgewekt met windmolens, ongeveer 25 procent meer dan in 2007. Het kabinet wil dat er tot 2011 voldoende vergunningen en subsidies worden verleend om de capaciteit te verdubbelen, aldus de zegsman. "In 2020 moet namelijk 20 procent van onze energie uit duurzame bronnen komen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.