Home

Achtergrond

Nieuwe betaalpas gekraakt

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zijn erin geslaagd het nieuwe systeem van betalen, dat de Nederlandse banken in 2012 in ons land willen invoeren, te kraken.

In het VPRO-programma Goudzoekers is te zien hoe ze met de pas van iemand anders, buiten diens medeweten, een transactie konden verrichten.

In het nieuwe systeem wordt niet gebruik gemaakt van een magneetstrip op het betaalpasje, maar van een zogeheten EMV-chip. De magneetstrip heeft als nadeel dat criminelen door skimmen, het manipuleren van de betaalterminal, geld van de rekening van derden kunnen halen.

Een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt over de uitzending dat het nieuwe systeem "stukken veiliger'' is dan het bestaande en dat de gegevens minder makkelijk te kopiëren zullen zijn. Ze zegt ook dat 100 procent veiligheid nooit te garanderen is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.