Home

Achtergrond 3 reacties

Nieuw bloed schudt lijst AgriTop50 op

De editie 2009 van de ranglijst van macht en invloed in agrarisch Nederland kent veel opvallende verschuivingen.

Meest in het oog springend is de nieuwe nummer 1: landbouwminister Gerda Verburg.

Haar doorbraak naar de meest invloedrijke positie in agrarisch Nederland lijkt wellicht een gelegenheidskeuze, ook al omdat het thema van deze editie van de AgriTop50 de positie van de vrouw in de landbouw en agribusiness is. Anderzijds had Verburg als minister van LNV eigenlijk al eerder de jaarlijkse lijst van Agrarisch Dagblad/AGD.nl moeten aanvoeren. Dat was niet het geval. Als Antoon Vermeer en Daan van Doorn dit jaar niet waren teruggetreden als topmannen van de ZLTO en Vion, had Verburg ook nu niet op de eerste plek gestaan.

Naast Vermeer en Van Doorn zijn meer oude bekenden uit de Top50 op de terugweg. Vice-voorzitter Sybren Attema van FrieslandCampina is (voorlopig) uit beeld. Tuinbouwbestuurder Doeke Faber en directeur Rian Verwoert van Fruitmasters vallen uit de lijst.

De schappen hebben veel aan gezag ingeboet. De gebroeders Van Bakel lijken ook uit beeld. Eerst doekte René van Bakel Vrebamel op, vervolgens kreeg de reputatie een enorme knauw na berichten over dubieuze praktijken van immigratiebemiddelaar Vreba-Hoff.

Onder de nieuwkomers en stijgers springen de namen van de supermarktbazen Boer (AH), Van Eerd (Jumbo) en Roozen (Superunie) in het oog. Theo Koekkoek (Agrifirm) en Henny Swinkels (Van Drie) klimmen dankzij bedrijfsuitbreiding.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Triest dat we in deze lijst namen moeten zien van supermarktbazen, maar geeft wel duidelijk aan hoe de markt nu in elkaar zit. De derdewereldwinkel verkoopt binnenkort nederlandse producten als dit zo doorgaat.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Eigenlijk ben ik wel blij dat de supermarkten onze producten verkopen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nummer 1 had ik Sieta Keipkema gekozen! Zij heeft al ver voor de crisis aan gegeven dat de inkomens van de boer en tuinder ver achter bleven. Of beter gezegt, asosiaal uit gemolken worden. U mag zelf uitmaken wie ervan de lijst voor of van de boeren flink geleeft heeft!

Of registreer je om te kunnen reageren.