Home

Achtergrond 1 reactie

"Niet-toegelaten lijnzaad in Nederlandse supermarkten"

Greenpeace heeft bij een steekproef in verschillende Nederlandse supermarkten genetisch gemodificeerd lijnzaad aangetroffen dat verboden is in de Europese Unie.

Het transgene lijnzaad dat bij lab-analyses werd gevonden zat onder meer in muesli, afbakbroodjes en vogelvoer. Het lijnzaad is afkomstig uit Canada, waar het sinds 2001 al niet meer verbouwd mag worden.

Greenpeace voerde het onderzoek uit in samenwerking met het onderzoeksradioprogramma Argos. De milieuorganisatie bezocht in Utrecht een aantal supermarkten en kocht daar lukraak vijftien verschillende producten zoals muesli, afbakbroodjes en vogelvoer. Die lieten ze onderzoeken bij een gerenommeerd Duits laboratorium. Daar werd aangetoond dat er in drie van deze producten niet-toegelaten transgeen lijnzaad aanwezig was. Het gaat om lijnzaad dat bestendig is gemaakt aan een specifiek herbicide.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft tot op heden geen melding gemaakt van vondsten van het lijnzaad in voedingsmiddelen. Volgens Greenpeace is dit te wijten aan een gebrek aan controles.

In september had een Duits bedrijf als eerste de vervuiling gevonden. In heel Europa zijn tot op heden meer dan 90 van dit soort contaminaties aangetroffen, waarvan ook een aantal producten die in Nederland werden geproduceerd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Dit geeft de overheid weer een stok om de toelating door te drukken. Weer een excuus in de vorm van; "Zie je wel er is geen ander product, dus laten we het maar toelaten, de handel mag met ???? mag niet geschaad worden". Onze regering heeft geen ruggegraad als het over het milieu in zijn geheel gaat. Den Haag maakt zich aleen druk over de boekhoudkundige CO2 balans. Weer een actie van inkoop en verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.