Home

Achtergrond 1 reactie

Niet doordraaien

Frankrijk en België willen bij prijscrises samen witlof uit de markt nemen.

Beide landen tekenen een samenwerkingsovereenkomst waarin onder meer deze crisismaatregel staat. De Fransen en Belgen begeven zich daarmee op zeer glad ijs. Het is vreemd dat EU-lidstaten dit onderling kunnen bepalen en de Europese gedachte wordt losgelaten. De derde grote witlofproducent van de EU, Nederland, kijkt toe. Nederland kan wel garen spinnen bij de Frans-Belgische actie, maar ook worden uitgespeeld door deze concurrenten.

De nationale strategie van Nederland bij de gemeenschappelijke marktordening (GMO) voor groente en fruit staat geen interventie toe. Als hier al marktondersteuning worden geboden, is dat ter promotie van de afzet. Die lijn moet Nederland voortzetten. Het gaat lidstaten niet aan eigenhandig in de markt in te grijpen. Dat moet het exclusieve terrein van Brussel zijn.

Het is ook veel beter de productie te beperken dan aan het einde van de teelt pas vast te stellen dat er te veel product is en dan in te grijpen – dat is het paard achter de wagen spannen. (Vrijwillige) Productiebeperking en diversificatie blijken helaas te vaak onmogelijk in vrije agrarische sectoren, maar zijn altijd te verkiezen boven kunstmatig doordraaien. Al was het maar uit oogpunt van imago.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Hoe meer je aan brussel overlaat hoe slechter het gaat met europa. Wanneer gaan we nou eens inzien dat deze gigantische belastingverslindende moloch
    een Utopie is. De grote lidstaten gaan gewoon hun eigen gang; Frankrijk en Duitsland geven de boeren gewoon nog extra steun bovenop de al ten onrechte verstrekte inkomenstoeslagen en zo kun je nog wel even door gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.