Home

Achtergrond

Nestlé

Nestlé is 's werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf en richt zich op mens en (huis)dier.

In 1866 werd de basis gelegd voor het Nestlé-concern met de opening van de eerste Europese fabriek voor gecondenseerde melk in het Zwitserse Cham. De feitelijke Nestlé-groep ontstond in 1905 uit de fusie van de Anglo-Swiss Condensed Milk Company en Farine Lactée Henri Nestlé.

Nestlé produceert (oplos)koffie, bronwater, bouillon, ijs, (chocolade)melk, chocolade, pasta, yoghurt, ontbijtgranen, melkderivaten (zoals melkpoeders), babyvoedsel en voedsel voor dieren. Bekende merken zijn, naast de eigen naam, onder meer Nescafé, Nesquik, Purina, Perrier, San Pellgrino, Gerber, Smarties, KitKat).

Het Zwitserse concern wil zich omvormen van een puur voedingsbedrijf naar een onderneming die focust op voeding, gezondheid en welzijn. Teken daarvoor is de nieuwe bedrijfsslogan Good Food, Good Life. In de praktijk uit zich deze aandachtsverschuiving onder meer door overnames van een Amerikaanse dieetbedrijf en de medische voedingstak van Novartis.

Nestlé pleit voor het toestaan van genetische modificatie. Topman Peter Brabeck-Letmather haalde in 2009 uit naar ’welgevoede activisten' die volgens hem met hun kruistocht tegen biotechnologie de voedselcrisis verergeren.

Nestlé Nederland bestaat uit een hoofdkantoor in Amsterdam (marketing en verkoop) en fabriek voor babyvoeding in Nunspeet. Daarnaast produceert Hochwald Bolsward (voorheen eigendom van Nestlé) nog een aantal producten voor Nestlé.

Financieel

Nestlé heeft in 2009 een winst geboekt van 7 miljard euro bij een omzet van 72,1 miljard euro. Die omzet is een fractie lager dan in het jaar ervoor, de wnst daalde met zo’n 4 miljard euro.

De productgroep melk en ijs boekte een groei van ruim 3 procent. Die omzet bereikte eenn totaal van 2,7 miljard euro. Dat is veel minder dan in 2008. toch boekte het bedrijf nog een gezonde winst.

Adres

Nestlé SA
Avenue Nestlé 55
1800 Vevey
Zwitserland

Website

Nestlé wereldwijd
Nestlé Nederland

Beurskoers Nestlé

Volg de actuele ontwikkeling van Nestlé op de beurs in Zürich.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.